Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Изследване: Спортуват ли българите?

Оказва се, че около 55% от българите в активна трудоспособна възраст изобщо не спортуват. Дори за предполагаемо по-активните млади хора от 18 до 25 г. процентът на тези, които изобщо не спортуват, е 33%...

Министерството на физическото възпитание и спорта представи резултатите от представително за населението на страната от 18 до 65-годишна възраст социологическо проучване.

Приблизително 80% от хората смятат, че са информирани относно ползата от спорта и физическата активност и влиянието им върху здравето, физическото и психическото състояние. А 77% споделят, че са запознати с последствията за здравето от липсата на физическа активност.Явно това не е достатъчно, тъй като само 6% от посочената възрастова група са хората, които спортуват активно всеки ден. А около 55% са тези, които изобщо не спортуват.

От направеното изследване за спортната активност се вижда, че с нарастването на възрастта намалява активността. За отделните групи процентът от хората, които изобщо не спортуват е както следва: от 18 до 25 г. – 33%, от 26 до 35 г. – 48%, от 36 до 45 г. – 57%, от 46 до 55 г. – 66% и от 56 до 65 г. – 71%. Само 26% от анкетираните обаче признават, че са изгубили форма.

В извънработно време двигателната активност на около 59% от хората в трудоспособна възраст се изразява в разходка, на 52% - в домакинска работа, а на около 35% - в градинарство.

Притеснителен е фактът, че близо 59% от хората, които прекарват в седящо/неподвижно положение поне три четвърти от работното си време, не се занимават и с никакви спортни упражнения извън работа.

Основните пречки според хората, които не спортуват активно, са липсата на изградени спортни навици (36%), липсата желание (33%) и липсата на свободно време (30%). От министерството посочват, че политиката за изграждане на физическа и спортна култура след българите не е на ниво. Пречките, които посочват са отдръпване на държавата от финансирането и управлението на масовия спорт; липса на модерна,  достъпна и качествена среда за физическото възпитание, спорт и туризъм;  незадоволителното състояние на значителна част от спортните бази и съоръжения в страната, предназначени за  масов спорт; финансови притеснения и липса на свободно време за спортуване.

Въпреки липсата на спортни навици обаче голяма част от българите проявяват високо самочувствие по отношение на водене на здравословен начин на живот.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!