Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Немска комикс-култура

През 19 и 20 век, както и през първото десетилетие на 21 век се разви разнообразна немска комикс-култура, която се превърна в своеобразен тематичен фокус на двата панаира на книгата във Франкфурт и Лайпциг, съобщи Goethe Institut...

Развитието на комикс-културата в Германия е тясно свързана с историята на страната и започва с приемането на закон за свободата на словото през далечната 1854 г., който насърчава появата на множество илюстровани сатирични списания. При управлението на националсоциалистите много илюстратори са изпратени в изгнаничество, а сатиричните творби са подложени на цензура. След войната американските комикси придобиват широка популярност в Германия, което води до наемане на немски карикатуристи и илюстратори от местните издания, с цел създаване на техни собствени истории.

Първият немски комикс Bumm macht das Rennen излиза през 1934 г. чрез издателство Hartmann с тираж 10 000 бр. Серията Fix unf Foxi продължава да се издава и днес от Rolf Kauka. През 1955 г. в Германската Демократическа Република е прокаран закон, според който комиксът трябва да „образова младежта чрез забавление”. През 70-те години на 20 век известност набират сатиричните и социално-критични комикси, през 80-те и 90-те редица създатели на комикси развиват собствен стил и печелят популярност. Обединяването на източна и западна Германия води до специализиране на илюстраторите, разширяване на темите и разграничаване на отделни жанрове и аспекти, като манга-историите на Judith Park и историите за възрастни на Ralf König.

Чрез културната си програма за 2011 Goethe Institut приканва любителите на комикси в библиотеката на института, която ще отвори врати на 23 август, както и в Немските читални в Пловдив, Русе и Варна, където на разположение на посетителите предлагат голям избор от комикси, които могат и да бъдат заемани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!