Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Нефт – причина за екологична катастрофа в Нигерия

Възстановяването на околната среда в Огониланд, Нигерия, може да се окаже най-всеобхватното и продължително пречистване от петрол, предприемано някога…

 

От Програмата на ООН за околна среда предупреждават, че пречистването и възстановяването на околната среда в делтата на река Нигер може да отнеме до 30 години, ако замърсяването засегне питейната вода, почвата и важни екосистеми.

Нефтен разлив във водите на делтата на река Нигер, Огониланд, Нигерия, 24 юни 2010 г. По информация до 2010 г. броя на разливите в региона от терминали, нефтопроводи, платформи е бил средно по 300 на година или по един на ден. (Снимка: PIUS UTOMI EKPEI/AFP/Getty Images)

От пресцентъра на Програмата на ООН съобщават за направено мащабна нова оценка, извършена от тях, която показва, че замърсяването от над 50-годишното добиване на петрол в региона Огониленд, Нигерия, и двата нефтени разлива от преди 3 години, за които Шел изплаща компенсации, е проникнало много по-далеч и по-дълбоко, отколкото мнозина хора смятат.

Учените са установили, че въпреки че изглеждат незасегнати на повърхността, някои области са силно замърсени. Според изследването 10 общности пият вода, замърсени във висока степен с въглеводород. Семействата от общността Нисисиокен Огале пък пият вода, замърсена с канцерогенния бензол с нива над 900 пъти над посочените прагови стойности от Световната здравна организация. В доклада на Програмата на ООН за околна среда се посочват още редица замърсявания на почвата, рибата, растителността…

Това е и причината от Програмата на ООН за околната среда да призовават към незабавно предприемане на действия за предпазване на човешкото здраве и намаляване на рисковете в региона. Чрез издадения доклад се предоставят и препоръки за справяне с широкообхватното петролно замърсяване в целия регион Огониланд в Нигерия.

За да стигнат до тези изводи учените от Програмата на ООН за околна среда са изследвали повече от 200 места, 5000 медицински доклада и са разговаряли с над 23 хил. души. Като цяло са анализирани 4000 проби, включително на вода и почва.

В продължение на 50 години нефтената индустрия е основен сектор на икономиката на Нигерия. Въпреки това цената се оказва висока...  

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!