Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Безмълвният Уен Джябао

Властите на Китайската комунистическа партия (ККП) не дадоха ясно обяснение на семействата на жертвите от катастрофата с високоскоростните влакове в Уенджоу на 23 юли.

Неотдавнашният "диалог при закрити врати" на премиера Уен Джябао с група от семействата на жертвите бе публикуван онлайн. Бомбардиран от въпроси на семействата, Уен остава безмълвен.

Семействата на жертвите все още страдат от внезапната загуба, но все още не са получили задоволителен отговор от ККП.

На 28 юли Уен се срещна с група от семействата на жертвите в хотел "Джинчиу Хуохао" в Уенджоу. Централното радио публикува частичен запис на диалога между Уен и семействата на уебсайта си, разкривайки оплакванията и обвиненията на роднините на пострадалите.

Възрастен човек, загубил своите син, снаха и внук, осъди преждевременното спиране на спасителните работи:

"Смятам, че времето е много важно при спасителните работи. Властите ги прекратиха твърде рано. Разчиствайки мястото за възстановяване на трафика, властите не приоритизираха спасяването на хората."

Жена, загубила съпруга си, заяви, че си е повтаряла да запази спокойствие, когато новината е дошла. Но че вече не може да се сдържа покрай действията на властите.

Жена: "Ужасно е, напълно различно от каквото си представях."

Уен Джябао: "Разбирам, разбирам."

Жена: "Черепът му беше размазан. Тялото му бе покрито с кръв и не беше почистено до днес. Никой не ни информира за смъртта му. Търсихме онлайн. Защо не можем да поискаме доказателство за самоличността му? Ако този въпрос не може да бъде разрешен, какво остана за други неща."

Предвидената от властите компенсация също предизвика силен гняв сред семействата на жертвите.

Жена: "Когато властите говориха с нас за пръв път, компенсацията беше 170 000 юана. Ние искаме живота им обратно, а не пари. Вчера властите разговаряха с нас за увеличаване на компенсацията на 500 000 юана. Това не е пазарлък за зеле. Какво правят? Не смятам, че съм ирационална."

Съпругът на друга жена е загинал в катастрофата, оставяйки я с едногодишно дете.

Жена: "Това, което ЖП министерството направи, не беше редно. Часовникът на мъжа ми изчезна. Попитах ги какво е станало. Казаха, че е бил предаден на Бюрото по обществена сигурност. Не мисля, че мога да го получа обратно. Съпругът ми си отиде, но искам да запазя спомен от него."

Бомбардиран с въпроси, Уен Джябао призна, че оплакванията на семействата са основателни.

Уен: "Тъй като парите не могат да купят човешки живот, семействата на жертвите са прави да казват, че искат близките си, а не пари. Трябва да кажем, че сме без думи."

Уен отговори в три насоки. Той призна, че ЖП министерството не е спасявало хора всеотдайно и заяви, че ще порицае отговорните. Също така обеща приемливи компенсации.

Д-р Ли Тяншяо (коментатор): "С принципа на ККП да крие истината ще е трудно. Той може да намери сериозни вътрешни проблеми, които да използва срещу политическите си опоненти, но няма да разкрие информацията пред обществеността. За да омиротвори обществеността той ще разкрие само неща, които няма да застрашат управлението на ККП."

Медии отбелязаха, че Уен се появява в Уенджоу едва 6 дни след инцидента. Уен обясни, че е бил на легло 11 дни, така че не е могъл да дойде. Но при проверката си в мрежата нетизени откриха, че Уен е имал чести срещи с чуждестранни гости през тези 11 дни.

NTD репортери Li Jing и Ge Lei.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!