Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Fang Xiao (Epoch Times)

Професор въвлечен в скандал с "прах за крехко месо"

Участието на професор от китайски университет в разработката и продажбата на нов тип „прах за крехко месо“ хвърля нова светлина върху дълбочината на проблема със заразените хранителни продукти в Китай...

Прибавянето към животинската храна на т. нар. „прах за крехко месо“, в основата на който е химикалът кленбутерол, е широко разпространено в Китай. Целта му е да ускори растежа на добитъка и да придаде на месото по-крехък и съответно по-печеливш търговски вид. Подобни химикали обаче могат да причинят сериозни здравословни проблеми у консумиращите такова месо.

Китайски купувач избира свинско от месарски щанд в Хуайбей (Huaibei), провинция Анхуей (Anhui). Неотдавна в храната за свине бе открит нов химикал, а професор от известен университет се оказа въвлечен в разработката и продажбата на "прах за крехко месо". (STR/AFP/Getty Images)

Китайското Министерство на земеделието забрани употребата на кленбутерол в храната за животни през 1997 г., след като той вече беше забранен в ЕС и САЩ. Но според непълни доклади през последното десетилетие около 2000 души в Китай са заболели и има известен поне един смъртен случай в резултат от консумация на месо, съдържащо някаква форма на „прах за крехко месо“.

Неотдавна в свински фураж бе открит нов химикал, фенилетаноламин А. Според огласена информация от криминално разследване в Юеянг (Yueyang), провинция Хунан (Hunan), има данни за участието на професор от китайски университет.

Подобно на други „прахове за крехко месо“, фенилетаноламин А ускорява растежа на прасетата, придава им розова кожа и лъскава четина, и прави месото им по-крехко. Консумацията на такова свинско месо обаче може да предизвика повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и други здравословни проблеми.

Университетски професор задържан

Проф. Зоу (Zou) от престижния Джежянгски университет в провинция Джежянг (Zhejiang) бе задържан, след като разследващите са намерили у него 1500 кг. свински фураж, съдържащ фенилетаноламин А.

Според репортаж на Zhejiang Health Online той е зам.-директот на Института по животински храни и се занимава с фуражни проучвания. В коментар пред изданието институтът определя действията на професора като “лични” и се разграничава от тях.

Джежянгският университет – центърът на „праха за крехко месо“

Джежянгският университет, един от най-добрите в Китай, е смятан от професионалисти в областта на индустрията за център на проучванията и производството на „праха за крехко месо“ през последните няколко десетилетия, според разследване на изданието Southern Weekend.

Съгласно информация на уебсайта на китайската свиневъдна индустрия pigcn.cn, ветеринарят и пенсиониран професор от Джежянгския университет Шу Зиронг (Xu Zirong) е заинтригуван от химикала кленбутерол по време на съвместно сътрудничество с Университета на Вирджиния през 80-те години. Тогава в САЩ фирмата Cyanamid е започнала вече (от 1978г.) да включва кленбутерол  в производството на животински фураж.

След завръщането си в Китай Шу започва проучване върху кленбутерола в Джежянгския университети, след което публикува научна статия, в която препоръча  използването на кленбутерол в свинския фураж.

По-късно Националната научно-технологична комисия приема проучването на Шу като ключов научно-технологически проект от национално значение.

През 2009 г. Southern Weekend пита проф. Шу защо не е споменал за вече известните вредни странични ефекти на кленбутерола в своята научна статия. В отговор Шу посочва, че не са искали да вървят срещу правителството и че присъствието на страничните ефекти в статията биха направили публикуването й невъзможно.

Изданието цитира вътрешен доклад на Джежянгския университет, според който от 2000 г. хранителни съставки за животни от Джежянгския университет са били продадени на над 20 провинции за сума, възлизаща на 3,5 млрд. юана. Университетът е снабдявал и редица фуражни компании, много от които сега имат годишен доход от над 1 млрд. юана.

Случаите на хранителни отравяния поради „праха за крехко месо“ са чести в Китай. Според Интернет проучване на Epoch Times за 10-те години между 1998 и 2008 г. е имало 17 инцидента с хранителни отравяния по тази причина, довели до смъртта на един човек и разболели над 1700 души. Само през ноември 2001 г. 484 души са пострадали от „праха за крехко месо“ в Хеюан (Heyuan), провинция Гуандонг (Guangdong).

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!