Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Заводи са изхвърлили в морето над 1 млн. т. отпадъци

Около 40% от отходните тръби на предприятията в южната китайска провинция Гуандонг изхвърлят в морето силно замърсени отпадъчни води. Замърсяване от „висока степен” обхваща 4,153 кв.км. от морето...

Тези данни бяха публикувани на 28 юли от Министерството на рибното стопанство и аквакултурите на провинция Гуандонг, в отчета за 2010 година.

В документа също се казва, че през миналата година няколко от основните реки на провинцията са излели в морето около 1,081 млн. тона отпадъци съдържащи нефт, тежки метали, арсен и други компоненти.

През 2010 година заводите в провинция Гуандонг са излели в морето повече от един милион тона промишлени отпадъци. Снимка: epochtimes.com

Нивото на замърсяване на отпадните води, изхвърляни от 35 от общо тестваните 91 отходни тръби, надвишава допустимите норми.

Мащабното изхвърляне на промишлени отпадъци оказва силно влияние върху екологията на намиращите се в съседство с провинция Гуандонг морски зони. В 9 от 11 контролни поста за отчитане на замърсяването в морските зони е засечено „силно” и „много силно” замърсяване, отбелязват авторите на доклада.

Джу Сюеюан, доктор на физическите науки, живеещ в САЩ, смята, че китайското правителство жертва екологията заради икономическото развитие.

„Китайските власти вземат развитието на всяка цена за непоклатима истина. На първо място е развитието, а екологията – въпрос от второстепенно значение. Докато правителството не промени приоритетите си, няма да има подобрение в тази област. Това е също както с влаковете стрела, развитието им стои на първо място, а безопасността на хората - въпрос от второстепенно значение. Този начин на мислене е корена на многобройните проблеми в страната”, - казва Чжу в интервю за радио „Свободна Азия”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!