Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

365 рецепти: Баница с патладжан

Баницата е традиционно българско тестено ястие, което се приготвя и в Гърция, Турция, Македония и Русия. В Сърбия пък приготвят баницата с кайма и гъби. Днес ще ви представим една нетрадиционна рецепта на баница с патладжан, която е невероятно вкусна и препоръчваме като лятно ястие...

Подготовка: 10 мин.

Време за готвене: 60 мин.

Необходими продукти:
Плътни точени кори на Сачи
1 патладжан
1 тиквичка
1 зелена чушка
1 домат
300-400 гр. сирене
Половин кофичка кисело мляко
Олио, сол, куркума, асефалтида*

 

(фото: ЕВ)

Приготовление:
Патладжанът се нарязва на малки кубчета, тиквичката, чушката и доматът се  настъргват и зеленчуците се задушават на слаб огън за около 30 мин. в тенджера под капак със сол и асефалтида. След отстраняване от огъня към плънката се прибавя натрошеното сирене.

В намазнена тавичка се редят корите с по-малко плънка както при лазаня. При условие, че вместо плътни кори се ползват тънки, е необходимо поставянето на  2-3 кори между плънките. Наредената и готова за печене баница се нарязва и залива с глазура, приготвена от кисело мляко и куркума. Баницата с патладжан се изпича на 180-200° и след изваждане от фурната се покрива с влажна хартия или кърпа.

*Асефалтидът е индийска подправка за ястия, заместител на чесъна. Може да я намерите в индийски магазин на Малките пет кьошета.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!