Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ЕВ

Страховити ли са партитата в замъка на граф Дракула?

За съвременните частни партита в легендарния замък на граф Дракула ни разказва Оана Коанта, собственичка на арт-бистро Bistro de l’Arte в румънския град Брасов.

Оана приготвя и доставя кетъринг за частни партита на богати румънци, чужденци и големи компании, които се организират и провеждат в замъка на граф Дракула, намиращ се на 25 км от Брасов в село Бран.

Оана Коанта (фото: Оана Коанта)

„През комунистическия режим замъкът бе разграбен и комунистите изнесоха  всички мебели. След настъпване на демокрацията, наследниците на румънската кралска фамилия Хабсбург, които живеят в Щатите, водиха дела срещу държавата за собственост върху имението, като ползваха услугите на адвокатска кантора. Същата понастоящем притежава ½ от собствеността на владението, която получи като хонорар за спечеленото делото в полза на кралската фамилия.”, разказва Оана Коанта.

Царските наследници реставрират и обзавеждат замъка с антични кралски мебели от дърворезба и ценни вещи, принадлежали някога на членове на кралската фамилия, властваща в Румъния преди 1948 година. Превръщат замъка в музей и печелеща туристическа дестинация.

Само една от залите в замъка е подходяща за празненство с над 50 гости, но поради размерите си е много трудно да бъде отоплена през студените месеци. „В замъка не е изградена отоплителна система и през зимата е изключително студено, което лишава и гостите от възможността да пренощуват в историческата постройка.”, добавя Оана. „В селцето обаче има малки мотели, които посрещат туристите стичащи се целогодишно в Бран, водени от историите, разказани в романа на Брам Стокър „Дракула”.

„Гостите се обличат в тематични костюми, слагат си маски и когато дойдат в замъка имат очаквания нещо да се случи, нещо неочаквано и страшно в рамките на забавното. Истината е, че граф Дракула е художествена измислица.”

Влад III, наричан Цепеш, е владетел на Влашко през 15 век, съпротивлявал се  самоотвержено срещу турците в опитите им да нахлуят в Трансилвания. Известен с твърдото отстояване на честността и реда, Влад Цепеш е наказвал всяко нарушение на закона. И днес румънците, които са чувствителни към корупцията, изнудването и несправедливостта, използват поговорката „Къде си Цепеш, господарю?”, призовавайки го да накаже виновните.

Множество местности и градове са свързани с името на Влад Дракула, включително и замъкът Бран. Няма исторически източници обаче, които да сочат мястото като негово родно място или дом, а само в един източник се споменава, че князът веднъж е пренощувал там.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!