Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qing'er (Epoch Times)

Китай: Адвокат на практикуващи Фалун Гонг бе осъден

Адвокат от Гуанджоу (Guangzhou), защитавал практикуващи Фалун Гонг, бе обвинен в „подготовка за извършване на престъпления“ и осъден на две години затвор на 13 юли 2011 г...

Джу Юбяо (Zhu Yubiao) е първият адвокат в провинция Гуандонг (Guangdong), който открито защитава практикуващи Фалун Гонг, и е представлявал трима последователи на практиката досега.

Присъдата срещу Джу първоначално е била базирана на материали за Фалун Гонг, намерени в дома му. Според обвинението те са били „все още неразпространени“, а Джу ги е бил подготвил, „за да създаде условията и да се подготви за извършването на престъпления“.

Адвокатът е отказал да подпише документите и е заявил, че ще обжалва. По думите на защитника му, адв. Лиу Дженгчинг (Liu Zhengqing), Джу е невинен, а присъдата – несправедлива.

Според майката на Джу „подготовка за извършване на престъпления“ означава, че извършено престъпление няма; така че обвиненията срещу него са неоснователни и именно затова прокуратурата е връщала делото му два пъти поради липса на доказателства.

Фалун Гонг включва пет медитативни упражнения и духовни учения, базирани на принципите истинност, доброта и търпение. След представянето й пред обществеността през 1992 г., практиката се разпространява бързо в Китай.

Китайската комунистическа партия (ККП) започва общонационална кампания за „изкореняването“ на Фалун Гонг през юли 1999 г., след като тогавашният й върховен лидер, Джянг Земин, се разгневява от факта, че практиката има повече последователи от членовете на ККП, както и заради многото партийни членове, които също практикуват Фалун Гонг.

Майката на адв. Джу заяви, че синът й е невинен, а присъдата му – незаконна. „Всичко, което е извършил, е законно. Да защитаваш практикуващи Фалун Гонг е законно. Свободата на убежденията е законна.“

Делото срещу Джу  се разглежда на 5 май 2011 г. Върху един от двамата защитници, които семейството му е наело, е оказван натиск да прекрати договора си за защитата на Джу; другият е задържан за един месец през март за „подстрекателство към подривна дейност срещу държавната власт“.

Майката на Джу споделя, че извършваното от ККП преследване на Фалун Гонг е съсипало семейството й – 11 месеца след отвеждането му не им се позволява да се свържат с него, синът му расте без баща, остаряващите му родители са без подкрепа, а съпругата му – без работа.

По думите на Джу, преди този случай, поради защитата на практикуващи Фалун Гонг, той е бил отвлечен на 11 февруари 2007 г. от полицията по вътрешна сигурност и подложен на над 20 вида изтезания. След това е осъден на 18 месеца принудителен труд поради обвинение в „контрареволюционерство“.

След освобождаването си той отказва да подпише гаранция, че повече няма да защитава практикуващи Фалун Гонг. Впоследствие не успява да премине поредната годишна проверка и лицензът му е отнет. На 18 август 2010 г. за пореден път е отведен от дома си заради съдебна защита на практикуващ Фалун Гонг.

Лиу Уей (Liu Wei), друг адвокат, чийто лиценз е бил отнет от пекинските съдебни власти заради съдебна защита на практикуващ Фалун Гонг през 2009 г., коментира: „Когато един адвокат поеме случай, той мисли само за защитата на клиента от правна гледна точка. Никога не допуска, че самият той ще бъде подложен на тормоз.“

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!