Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Ескалиращи конфликти с малцинствата

Две години след инцидента в Шинджянг на 5 юли 2009 г. отново имаше кръвопролитие на 18 юли 2011 г.

Наскоро широкомащабни конфликти избухнаха във Вътрешна Монголия, Шинджянг и Тибет.

Нито "меката", нито твърдата политика на Пекин може да умиротвори гнева на китайските етнически малцинства. Етническата политика на Китайската комунистическа партия (ККП) за пореден път привлече световното внимание.

На 18 юли в Хотан, Шинджянг стана кръвопролитие. На 20 юли властите от ККП първо обявиха, че 14 души са били убити от полицията в конфликта. ККП обвини уйгурите в терористична атака над местно полицейско управление и в причиняване на кръвопролитието.

Според VOA говорителят на Световния уйгурски конгрес, Дилшат Рашит, е запитал защо китайските власти са избягнали да споменат, че уйгурите са били жестоко потискани дори преди протеста им.

Той е запитал и защо властите първоначално са обвинили 20 уйгури в участие в инцидента и са съобщили за двама загинали, но по-късно са го променили на 14 загинали, след като Световният уйгурски конгрес е обявил 20 загинали.

Властите обвиниха уйгурите в Кашгар,че са отишли в Хотан, за да проведат терористични актове. Но Дилшат Рашит е запитал, ако те са били терористи, защо не са извършили терористични атаки в разположения наблизо Кашгар. ККП не е предоставила убедителни доказателств за това.

Според Ху Пинг, гл. редактор на Beijing Spring, отношенията между китайския режим и малцинствата са най-обтегнатите в историята.

Ху Пинг: "Шинджянг е привидно автономен.Но всеки знае, че в действителност не е. Контролът на ККП над малцинствата е дори по-строг, отколкото над някои от етническата група Хан (китайското население, бел.ред.). За 60 години управление на ККП главният управник на автономните региони винаги е бил от етническата група Хан. ККП никога не е назначавала хора от малцинствата."

Ху смята, че самоосъзнатостта на етническите малцинства и осъзнатостта относно гражданството и свободата са по-силни от всякога.

Репресивните и дискриминиращи действия на ККП без съмнение ще създават неспирни конфликти и разногласия.

На 25 май 2011 г. над 2000 монголски студенти и пастири се събраха в столицата на Вътрешна Монголия с настояване за наказание за престъпниците, прегазили пастира Мерген.

На 29 май стотици полицаи въоръжени с щитове, брони и палки, въведоха военен режим в гр. Хохот.

Входовете на някои университети бяха блокирани от полицията. Достъпът до Интернет бе прекъснатв много градове на Вътрешна Монголия.

Юан Хонгбинг, професор по право: "Наскоро в трите главни региона населени с етнически малцинства, т.е. Тибет, Вътрешна Монголия и Шинджянг, възникнаха серия инциденти, противопоставящи се на тиранията на ККП. Както знаем, само малък брой от тях бяха отразени от китайските медии. Вместо това много такива събития срещу потисничеството са били заглушени от цензурата на ККП. За хората извън Китай е трудно да се доберат до такава информация."

Той посочи, че се заражда нова вълна срещу тиранията на ККП сред етническите малцинства. Каква е причината?

Това се дължи на прилаганата от ККП и неодобрявана от населението политическа, икономическа и културна политика в тези региони.

Юан: "От политическа и културна гледна точка ККП провежда културен геноцид. С други думи, ККП иска да замени с партийна култура културите на малцинствата."

ККП ограби и усвои природните ресурси по хищен начин във всички региони с етнически малцинства.

Янг посочи, че привидно ККП е инвестирала много, за да подкрепи т. нар. развитие в тези региони. Но в действителност ККП е иззела огромно количество природни ресурси.

Юан: "По един изключително безотговорен, колониален маниер ККП плячкоса богатството и природните ресурси. Това нанесе сериозна вреда на околната среда."

Екологичните вреди вече са повлияли на оцеляването на малцинствата.

Накрая Юан посочи, че поредицата от малцинствена съпротива е показател за пълния провал на политиката на ККП спрямо малцинствата. Очаква се съпротивата на малцинствата срещу ККП да става все по-интензивна.

NTD репортери Zhou Yulin, Tang Rui и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!