Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Nicholas Zifcak (Epoch Times)

Евентуалният наследник на ККП чества "освобождението" на Тибет

В деня на годишнината от завземането на Тибет от Китай Китайската комунистическа партия предприема стъпки към утвърждаване на хватката си в региона. Настоящият зам.-президент Ши Джинпинг (Xi Jinping) и 59 партийни кадри са в Тибет за честването на китайското „освобождение“ на региона. На церемония в двореца Потала в Лхаса, Ши, който е сочен за следващия лидер на Китайската комунистическа партия (ККП) след оттеглянето на Ху Джинтао, затвърди и без това твърдата партийна линия спрямо Тибет.

Протестиращ държи табела по време на тибетския протест пред китайското посолство във Вашингтон на 13 юли. Протестът бе проведен в опозиция на планираното от китайското правителство честване на 60-годишнината от китайското управление над Тибет и бе организиран от организацията "Студенти за свободен Тибет". (Hannah HOFFMAN/AFP/Getty Images)

Цитираният от агенция Шинхуа (Xinhua) Ши призова към борба срещу сепаратистката дейност на групата на Далай Лама, както и към пълно унищожение на всякакви опити за „подкопаване на стабилността в Тибет и националното единство на родината“. Речта му продължи с възхвала на инфраструктурното развитие, предоставено от Китай на Тибет – доказателство, според него, че без ККП не би имало нов Китай, нито нов Тибет.

Този възглед е диаметрално противоположен на схващането на тибетските активисти. Церинг Дордже (Tsering Dorje) коментира на FreeTibet.org, че независимо от непрестанните опити на ККП да убеди тибетците, че ги е избавила от Средновековието и им е донесла щастие и развитие, облагите им от китайската окупация над Тибет са оскъдни и са загубили свободата си.

Според изявление на Централната тибетска администрация наследството на китайското управление над Тибет се състои от военен режим, репресии и унищожение на традиционната тибетска култура.

Обширни части от Тибет остават под военно положение, макар и да е необявено. Неотдавнашните протести срещу китайското управление и всеобщите размирици в Карзе и Нгаба в Източен и Североизточен Тибет дават по-точна представа за мнението на тибетците относно китайското управление.

През последните шест седмици имаше антикитайски протести в Източен Тибет, особено в региона на Карзе. Монахът Лобсанг Дхондуп коментира пред тибетския уеб портал Phayul.com, че миналата седмица две млади жени от региона, на 16 и 19 години, са били пребити от китайски сили за сигурност и арестувани, след като са призовали за реформи като край на китайското управление, независимост за Тибет и завръщане на Далай Лама. По думите му момичетата са в критично състояние, но китайските власти са им отказали всякаква медицинска помощ.

Местен източник сподели на FreeTibet.org, че китайското военно присъствие „в момента е толкова лошо, колкото след протестите през 2008 г.“ В Лхаса въоръжени сили проверяват документите и чужденците нямат достъп до Тибет, като вероятно допуснати там няма да има до края на юли.

През май 1951 г. тибетски делегати са принудени да подпишат споразумение относно мерките за мирното освобождение на Тибет. Предполага се, че то ще гарантира, че Китай няма да променя политическата система на Тибет или да се намесва в статута, функциите или правомощията на Далай Лама. Споразумението признава специалния исторически, политически и културен статут на Тибет.

То също така гарантира на тибетците регионално самоуправление и зачитане на религиозните им убеждения и обичаи. Обещава, че реформи ще бъдат прокарвани само след консултиране с управляващите тибетци.

Но Китай не спазва споразумението и през 1959 г. тибетците се надигат срещу китайското управление. Далай Лама бяга в Индия и с пристигането си там отрича споразумението.

„Далеч от изпълняване на споразумението [китайският режим] започна умишлено да следва курс на политика, която бе диаметрално противоположна на изложените от самия него условия. Това постави началото на едно управление с терор, което има много малко аналози в тибетската история“, пише Далай Лама.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!