Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай ЗН: Цената на застъпничеството за Фалун Гонг

Фалун Дафа върна на хората спомените за чудеса и добро здраве, откакто беше направена обществено достояние през 1992г. в Чангчун, Китай. След юли 1999г. Китайската комунистическа партия (ККП) охули Фалун Дафа, очерняйки името й. Вече 12 години изминаха и Фалун Дафа продължава да получава подкрепата на хората. Ето и случай с Фалун Дафа практикуващи, разказани от Хуанг Чи, директор на китайския център за човешки права, China Tianwang Human Rights Service.

Наскоро Хуанг Чи, 48 г., излежа 3-годишната си затворническа присъда. През 2000 г. той е осъден на 5 години затвор за основаването на сайта Tianwang и защитаване правата на жертви от кръвопролитията на "Тянанмън" през 1989 г. Обвинен е в "подривна дейност".

Уебсайтът Tianwang е спрян заради репортажи относно практикуващи Фалун Гонг. По думите на Хуанг Чи едно от престъпленията, в които е бил обвинен от ККП, е било "застъпничество за Фалун Дафа".

Хуанг Чи: "Някъде около 2000 г. [практикуващи Фалун Дафа] ни изпратиха статия, озаглавена 'Свидетели на убийство в Пекин'. Ние я публикувахме на Tianwang. Статията беше за смъртта на практикуващ Фалун Гонг, Чен Зишиу, който е бил преследван от властите. Няколко дни след публикуването й те спряха сайта Tianwang на 30 март. Аз бях арестуван на 3 юни 2000 г."

Хуанг заяви, че никога не е съжалявал, че е защитил практикуващите Фалун Дафа, въпреки понесените от него тежки последствия.

Той описа личните си преживявания с практикуващи.

Хуанг Чи: "Когато ме вкараха в затвора, практикуващ Фалун Дафа бе изпратен в килията ми. Двамата спахме на пода няколко дни. Бях дълбоко впечатлен, че той ми даде червено одеяло с думите, че имам артрит и наранявания, така че би трябвало аз да го ползвам. Беше около 50-годишен и от този контакт разбрах, че е много мил човек."

Впоследствие Хуанг общува с практикуващи Фалун Гонг в още два случая. Той си припомня, че е бил в центъра за задържане на гр. Ченгду. Когато високопоставени чиновници посещавали центъра, определените от властите като "опасни", били заключвани в изолатори.

Хуанг: "Бях заключен с [практикуващ Фалун Гонг]. Полицията ми нареди да разнасям храната. За да подсигурят, че няма да говорим на висок глас, полицаите ни подкупваха с цигари. Този мой Фалун Дафа приятел даваше всичко на мен. От този малък жест разбрах, че е загрижен за другите."

Хуанг посочи, че Китай е станал по-добър чрез практикуващите Фалун Гонг. Той е убеден, че в близкото бъдеще практикуващите Фалун Гонг ще живеят с останалите в общество, свободно от терор и репресии.

За да стане това, всички трябва да продължаваме да полагаме усилия.

NTD репортери Lin Li, Li Jing и Li Anan

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!