Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай: Микроблоговете – "заплаха за националната сигурност"

Микроблоговете в Китай са се превърнали в тревога за властите и са предизвикали дори по-строг контрол над Интернет, според официален китайски доклад...

Докладът, озаглавен „Развитието на китайските нови медии през 2011 г.“, е публикуван от Китайската академия по социални науки (Chinese Academy of Social Sciences / CASS) в Пекин на 12 юли. Той гласи, че китайските Интернет потребители са открили надеждни технологии за заобикаляне на „Великата стена“ (прозвище на файъруола, цензуриращ мрежата в Китай) и са получили достъп до чужди уебсайтове, застрашавайки по този начин държавната сигурност.

Southern Daily предостави повече детайли от доклада, посочвайки, че сега Китай е страната с най-голям брой Интернет потребители и притежатели на мобилни телефони, както и мястото, където най-много хора в света използват новите микроблогови социални медии.

В края на 2010 г. в Китай има 1,91 млн. вътрешни уебсайта. Броят на новоизлюпените микроблогове се увеличи драстично от 17 в началото на 2010 г. до 88 в края на годината.

Микроблоговете разобличават корупцията

Все по-голям брой китайски Интернет потребители сега изпращат съобщения в микроблогове от мобилните си телефони и микроблоговете са еволюирали в платформа за разобличаване случаи на социална несправедливост, корупция и скандали със замесени чиновници.

От CASS съобщиха на пресконференция, че микроблоговете съдържат много „невярна“ информация, която после е сляпо копирана и публикувана в други медии, довеждайки до пагубни последствия за националната сигурност и ускорявайки прилагането на още повече регулации от страна на китайските власти.

Експерти от CASS заявиха също така, че Интернет потребителите, които заобикалят файъруола, застрашават националната сигурност. Тяхната препоръка бе за намеса и още по-строг контрол от страна на властите.

Интернет потребителите не забавиха отговора си, посочвайки, че чиновниците просто се опитват да защитят репресиите на властите над свободата на словото в мрежата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!