Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Sunny Chao & Gary Pansey (Epoch Times)

Китайски епископи арестувани заради вярата им във Ватикана

Продължавайки битката за предаността на китайските католици, полицията арестува четирима признати от Ватикана свещеници. Те бяха отведени поради отказа си да участват в ръкополагането на свещеник, избран от църквата на Китайската комунистическа партия за епархията на Шантоу (Shantou), провинция Гуандонг (Guangdong) на 14 юли.

Избраният от Ватикана настоящ епископ на епархията трябваше да бъде ръкоположен тайно през 2006 г. Неговият епископски сан не е признат от управляващата партия и той е под постоянното наблюдение на Обществена сигурност. Неговата възраст и  отпадналостта му след автомобилен инцидент водят до необходимостта от ръкополагането на нов епископ.

Коледна меса в Пекин
Коледна меса в Пекин (Liu Jin/Getty Images)

Ръкополагане на епископ без одобрението на Ватикана се проведе в Лешан (Leshan), провинция Сичуан (Sichuan) на 4 юли, вследствие на което Рим предупреди участниците, че „се излагат на тежка каноническа санкция“.

Римската католическа църква смята този епископ за неприемлив поради извънбрачното му дете, според италианското издание La Stampa.

Четиримата епископи, всеки от епархия в Гуандонг, не са искали да присъстват на ръкополагането, защото и то не е било признато от Ватикана. Catholic Asia News съобщи, че местонахождението им е неизвестно и че един от тях е хлипал, докато са го отвеждали.

Според църковния закон епископите без папски мандат и онези, които ги ръкополагат, „си навличат отлъчване от църквата“.

През 50-те години управляващата Китайска комунистическа партия основава „Патриотичната църква“, която отрича, че Папата има каквато и да било власт в Китай. „Изборите“ за епископския пост са строго наблюдавани от партията и отказващите да участват са поставяни под наблюдение.

Ако ръкополагането се проведе, то ще е третото незаконно за последните девет месеца. Въпреки привидното затопляне на отношенията между Пекин и Ватикана, на 23 юни Китай обяви вероятността от ръкополагане на 40 нови епископи без одобрението на Ватикана.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!