Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ен Джоу. Epoch Times

Китай: Арестуваха тибетци честващи рождения ден на Далай Лама

Гласът на Тибет съобщи, че Междинният народен съд е осъдил двама от тибетците на 3 години затвор. Двамата са 19 годишни младежи, на които китайската полиция е нанесла побой  по време на мирен протест на 24 юни.

Управляващата комунистическа партия на Китай разглежда рождения ден на Далай Лама като „чувствителна” дата и забрани публичните събирания в Лхаса, столицата на Тибет.

Тринадесет тибетци в момента се намират в затвора на Тибетския автономен окръг Гарзе, провинция Сичуан. Те са обвинени в опит да отбележат публично 76-ия рожден ден на живеещият в изгнание Далай Лама...

Подчертавайки значението на ограниченията, местен чиновник от Тибетския окръг, представител на Китайската комунистическа партия (ККП), заяви: „Необходимо е решително да се справим със сепаратистките дейности”.

Тибетците, излезли на мирен протест, искат връщането на Далай Лама от изгнание, свобода на вероизповеданието и тибетска автономия. Много от тях смятат, че Китай води политика на „културен геноцид” срещу тях.

Китайската полиция също така преследва и задържа поклонници и монаси дошли в Тибет от Индия. Няколко десетки души са изпратени в следствения изолатор на Гарзе.

Когато Радио Свободна Азия се е свързало със съда в Гарзе и е попитало за 13-те тибетци, то е получило следния официален отговор: „Не знам [нищо за това]”. Когато репортерът продължил да разследва, управата на съда му отговорила, че служителите все още не са получили материалите по делото.

Рожденият ден на Далай Лама е важно събитие не само за тибетците: резолюция на Камарата на представителите на САЩ от 6 юли одобрява усилията насочени към помощ на тези, „които са лишени от основните си човешки права в Китайската народна република”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!