Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Потресаващи коментари на градски управник

Зам.-кметът на Шямен, Занг Жиебин, стана известен онлайн заради смайващите си коментари на събрание в Шямен на 9 юли. Той заяви, че за германците е трудно да влизат в Интернет; че се нуждаят от много нива на одобрение и това е и много скъпо.

Занг: "Германия е напреднала европейска суперсила с висока степен на цивилизация и добре развити индустрии. За хората обаче е много трудно да влизат в мрежата. За нас е просто, но хората там трябва да получат одобрение. Това също е и много скъпо."

Занг изнесе речта си на 9 юли по време на среща за обмяна на опит относно цивилизацията на Интернет и социалните мрежи. По думите му той е обикалял и учил в Германия две седмици през април 2010 г. и е научил за германската Интернет ситуация.

Той добави, че хората трябва да се чувстват щастливи под Интернет-контрола на ККП.

"Хората обвиняват правителството ни в контрол над новините и идеалите. Но в действителност западняците имат по-строг контрол над идеологията. Смятам, че страната ни е много цивилизована и демократична и че всички ние би трябвало да сме много щастливи."

Първоначално коментарите на Занг бяха публикувани във видеоканала на Sina, но скоро се разпространиха по микроблоговете на Sina и Tencent. Думите му внезапно привлякоха много критики от нетизени.

Някои от тях коментираха саркастично, че преди 30 години сме били в изключително затворена ера и сме смятали, че западняците живеят в мизерия и се нуждаят от спасение. Подобни лъжи, появяващи се днес за заблуда на хората – особено на нетизените, показват, че управлението на ККП не се е подобрило много.

Нетизени в Германия опровергаха Занг чрез микроблогове. Живяла в Германия 20 години, г-жа Лий каза пред NTDTV, че никога не е чувала за необходимостта от одобрение за Интернет. Тя посочи, че германците могат свободно да избират мрежата си.

Г-жа Лий: "Няколко известни Интернет-доставчици в Германия предлагат много удобни услуги, за да спечелят клиенти. Например много магазини за мобилни телефони по улиците имат специални тарифи, за да привлекат клиенти. Много от приятелите ми, които живеят в села или гори, могат да влязат в Интернет с едно кликване. За какви одобрения говори Занг? Коментарите му ще накарат германците да умрат от смях."

Нетизените просто се смеят. Германските медии обаче приеха коментарите на Занг сериозно. От Deutsche Welle интервюираха китайски писател на посещение и се свързаха с градския съвет на гр. Шямен и със секретарката на Занг. Те искаха да знаят как и къде Занг е получил "инфото". Той обаче е избягвал запитванията.

Deutsche Welle цитира Бей Фенг в хонконгската телевизия Sun TV: "Този зам.-кмет е задължен да разкрие източника си на информация. Фабрикуваната информация се смята за недопустимо поведение."

Бей Фенг допълни, че китайските власти обичат да казват, че другите страни също следят интернета си. В другите държави Интернет цензурата е базирана на комплект прозрачни правила, като цензура за порнографията и насилието. Но в Китай системата е като черна кутия.

Понастоящем съдържанието на микроблога на Занг е изчезнало. Стои само материал за красивите цветя на града, който не позволява критики. При търсене на "Занг" в Sina се появява съобщение, че съгласно законите, разпоредбите и политиките, резултатите от търсенето не се показват.

Управата на гр. Шямен демонстрира заобикаляне на темата – въпреки че публикуваха репортажи за мероприятията от 9 юли в Xiamen News Online, те не споменаха и дума за коментарите на Занг относно ситуацията с германския Интернет.

NTD репортери Li Yun, Shang Yan и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!