Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Amy Lien & Jeanmarie Lunsford (Epoch Times)

Адвокат Гао Джишенг – 15 месеца в неизвестност

След кратко отлагане на изпълнението на присъдата му през април, преди 15 месеца китайският адвокат на човешките права Гао Джишенг (Gao Zhisheng) отново бе отвлечен  от китайските власти. Преди това му бе позволено да се срещне с журналисти и да разкаже част от историята си, но оттогава по случая не е имало официални изявления и тревогата на семейството му расте все повече...

Адвокат Гао Джишенг в Китай, 2005 г., преди началото на най-тежкото му изпитание. (AFP/Getty Images)

Гао Джии (Gao Zhiyi), по-големият му брат, е сред челните редици в издирването на Гао Джишенг. Той разказа за чувството за безпомощност поради постоянните безизходни положения, пред които е изправена неправителствената организация Human Rights Defenders.

Гао Джии посочва, че въпреки многобройните запитвания и телефонни разговори за 15 месеца той няма никаква информация за брат си, и подчертава, че едно правителство не може да прави каквото си поиска.

Очаква се Гао Джишенг да излежи присъдата си на 14 август. „Ако той не бъде освободен, ще ги накарам да отговарят за повторното му изчезване дори и с цената на живота ми“, заяви Гао Джии.

Адвокат Гао Джишенг е подавал ръка на много потърпевши с потъпкани от режима човешки права и е помагал на мнозина да защитават основните си права и свободи. Първоначално компартията хвали правозащитника за работата му.

Режимът обаче тръгва по дирите му, когато той започва да изразява подкрепата си към преследваните практикуващи Фалун Гонг, чиито случаи разследва. Откритата подкрепа на Гао Джишенг към Фалун Гонг чрез отворени писма до върховните лидери на компартията го превръща в мишена на силите за сигурност.

Той е поставен под наблюдение, похитен и после изчезва. По време на незаконното си задържане е подложен на жестоки изтезания, включително пробождане на гениталиите му с остри инструменти и изгаряне на очите с цигари.

За последен път Гао е видян през април 2010 г., когато се среща със семейството си и с журналисти в Пекин. По време на интервю от този период той описва как е бил изтезаван – Associated Press публикува репортажа по-рано тази година, след като не получава никаква информация за състоянието на адвоката.

На 10 април 2010 г. Гао Джишенг отново бе похитен от властите и оттогава семейството му не е успяло да се свърже с него.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!