Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Шведски студент прогонен от Китай

Свен Енглунд, шведски студент, изучаващ китайски език в шанхайския университет "Фудан", бе изключен на 9 юли заради "възпрепятстване на общественото управление". Енглунд е изпратил 3 писма до комунистическия партиен лидер Ху Джинтао, критикувайки липсата на демокрация и свобода в Китай. Той също така призова онлайн за флаш-митинги в Шанхай. В Twitter Енглунд пише: "Горкият Китай." Китайските граждани мислят, че под управлението на ККП (Китайската комунистическа партия) не само китайците, а и чужденците са без свобода.

Енглунд е бил ескортиран от полицията до самолет за Швеция и е пристигнал там на 10 юли.

Радио Sveriges съобщи за депортирането му на 9 юли.

Енглунд, 24-годишен, е смятан от китайците за "Twitter запалянко". Той е написал 12 270 съобщения в Twitter. Учил е китайски език в университета "Фудан" в Шанхай.

На 8 април Енглунд публикува първото си отворено писмо онлайн. Той посочва, че Китай не е демократична и свободна държава. Настоящето й име, "Народна Република Китай", би трябвало да се смени с "Държава на ККП". На 18 юни той адресира второто си отворено писмо до Ху Джинтао. В него критикува ККП за прикриване на истината, включително на престъпленията на Мао, Културната революция, кръвопролитията на "Тянанмън" и т.н.

На 27 юни Енглунд публикува онлайн третото си отворено писмо, призовавайки нетизените да проведат "Флаш митинг" в шанхайския район Бънд на 1 юли, 90-тата годишнина на ККП. Той моли участниците да напишат по дрехите си "свобода". Кани на митинга и Ху Джинтао.

На 1 юли вместо Ху за него идва шанхайската полиция. Той е обвинен в "престъпления по възпрепятстване на общественото управление". Прибирайки се у дома, Енглунд пише в Twitter: "Сега ще внимавам. Но в сърцето си имам още много да кажа на г-н Ху." На следващия ден той пише в Twitter: "Горкият Китай, твърде много хора настояват да бранят прогнилата система там."

Енглунд разкри, че полицията се е опитвала да го накара да им даде паролата си за Twitter. Той им казал, че е в правото си да не им я дава. Те продължили да му оказват натиск половин час, но накрая се отказали.

Той пише: "Не мога да преброя колко пъти ми казаха: "Това не е Швеция. Ти си в Китай.""

Каква е разликата между Швеция и Китай? Обърканият Енглунд пише: "Възпрепятстване на общественото управление. Не съм сигурен как се превежда това. Тези чиновници много ме объркват." "Изглежда, че застъпничеството за свобода в Китай е възпрепятстване на общественото управление." Накрая той публикува в Twitter китайската конституция.

Шен Лянчинг, бивш прокурор в Анхуей и дисидент: "Тази липса на свобода на словото е типична за Китай! В Западните държави я няма. Ако китайски студент направи това в Швеция, проблем няма да има. В Китай обаче така не става, защото няма свобода на словото – и за китайци, и за чужденци."

На 8 юли Енглунд взе успешно изпита си. Обаче не можа да участва в церемонията по връчване на дипломите, защото китайските власти отмениха визата му и го изгониха. На 8 юли властите му издадоха нова виза, за да съкратят престоя му. Уведомен е да напусне Китай преди 10 юли. Тъй като визата му е валидна само за два дни, тя е наречена "най-краткосрочната виза в историята". На 9 юли полицията ескортира Енглунд до летището.

Писателят Шу Хуей посочи, че на китайски името на Енглунд означава "бъди благороден". Изглежда Китай е загубил всичката си благородност.

NTD репортери Zhao Xinzhi и Li Lu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!