Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Мистерията около смъртта на Джянг

Англоезичният репортаж на Xinhua News на 7 юли отрече слуховете за смъртта на лидера на Китайската комунистическа партия (ККП), Джянг Земин, но задграничните медии и анализатори поставиха репортажа под въпрос. Хонконгската ATV съобщи за смъртта на Джянг на 6 юли, но ККП отрече открито слуха чак на следващия ден. Това вече повлия на вътрешните борби между фракциите на ККП. Междувременно широката публика интензивно обсъжда и празнува смъртта на Джянг. Тя се надява и на публичен съдебен процес срещу него.

След като Xinhua отрече слуха, японският Sankei Shimbun публикува заглавие "Джянг Земин е мъртъв". Според репортажа "въвлечен в японско-китайските отношения източник е заявил, че Джянг е починал вечерта на 6 юли. Различни високопоставени политици от ККП са отишли в строго охраняваната 301-ва болница в Пекин, където държат тялото му."

След като Xinhua отрече слуховете, ATV се извини на 7 юли. Но главният акционер на ATV, Уанг Дженг, отрече да е знаел предварително за репортажа относно смъртта на Джянг. На 8 юли хонконгският Ming Pao съобщи, че източникът на новината е тясно свързан с Уанг Дженг.

Деканът на факултета по журналистика и комуникации на хонконгския университет "Шуе Ян", Люнг Тин Уей, заяви: "Обикновено подобна информация се съобщава само с официално потвърждение, освен ако не е от Уанг Дженг. Чух, че той е много близко до Джянг и има вътрешна информация."

Xinhua даде само кратко изявление на английски в опровержение на смъртта му. Voice of America цитира анализатор, че изчакването на ККП няколко часа, преди да направи едно просто изявление, е направило хората още по-подозрителни.

Цензурата на режима върху новината достигна рекордно ниво. Централният отдел по пропагандата е издал забрана за свързани със смъртта на Джянг новини и медиите могат да публикуват само информация от Xinhua.

След като Xinhua отрече смъртта на Джянг, излезе вътрешна информация, че той е претърпял масивни мозъчни увреждания; че е в мозъчна смърт и животът му се поддържа чрез изкуствена вентилация.

Коментаторът Уили Лам по китайско-хонконгските отношения заяви: "Има много слухове за Джянг в Пекин и Шанхай. Но е очевидно, че той е вън от играта; здравето му е много лошо и е много малко вероятно да се възстанови. Той вече не може да упражнява много контрол."

Редакторът на хонконгското сп. Open magazine, Джин Джонг, посочи, че смъртта на Джянг се отразява на борбата за власт между Туанпай (бившите членове на Младежката лига) и последователите на Джянг. Смъртта му би повлияла и на аранжировките на ККП относно състава й.

Дори и в ККП Джянг е спорна фигура. В отворено писмо китайският експерт по Втората световна война Лиу Джяпинг изобличава Джянг и биологичния му баща като японски шпиони. По-късно Джянг става информатор за бившия СССР. След идването си на власт той отдава 1,5 млн. км. китайски територии на Русия.

Коментаторът Джанг Тянлинг посочва, че независимо жив или не, Джянг е третиран като мъртъв. Той е изменник, грабител и представлява злия комунистически култ.

Джанг: "Да се осъжда Джянг Земин е като да се осъжда ККП. Ху Джинтао може да се облагодетелства лично от осъждането на Джянг. Това може да е избор за Ху. Ако все още подкрепя политиката на ККП или Джянг, той ще свърши на съд и с наказание заедно с него."

През юли 1999 г. Джянг инициира брутално преследване срещу практикуващите Фалун Гонг. Според непълна статистика над 3400 практикуващи са починали от преследването. Десетки милиони са били подложени на изтезания, промиване на мозъци, изнудване и други форми на преследване.

Председателят на China Human Rights Watch, Чинг Йонгмин, заяви: "Китайска поговорка гласи, че ако престъпникът не умре, страната и обществото не могат да постигнат мир. Джянг отиде твърде далеч в преследването на практикуващите Фалун Гонг. Само заради това престъпление той трябва да бъде изправен пред съда на историята."

Досега практикуващи Фалун Гонг са завели над 50 дела в 30 държави, включително за престъпления срещу човечеството, изтезания и геноцид, срещу Джянг Земин и над 30 други кадри на ККП.

Д-р Ли Тяншао от Колумбийския университет посочи, че празничните фойерверки на хората показват отвращението им ако даде Джянг на съд и дезинтегрира ККП, това ще е шанс за него да се спаси.

NTD репортери Chang Zhun, Li Yuanhan и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!