Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Голям глад в Северна Корея

Катарина Зелуегър от Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, базирана в Пхенян, заяви, че правителството на Северна Корея е намалило драстично хранителните дажби на населението. Хората отново прибягват до ядене на корени. Зам.-генералният секретар на ООН Валери Амос каза, че даренията за Северна Корея се бавят, и призова дарителите да сложат настрана политическите си различия, когато са изправени пред такава хуманитарна криза…

Според АФП, Катарина Зелуегър е заявила, че резкият спад в помощите от чужбина и високите цени на храните са направили вноса по-скъп. Дажбата е намалена наполовина през последните 18 месеца. Някои региони дават само по 150 гр. храна на човек.

Населението на Северна Корея е около 24 милиона. През последните няколко десетилетия храната се разпределя по дажби. Гладът през 1990г. е причинил смъртта на милиони.

Зелуегър твърди, че е видяла много недохранени деца и те изравяли корени и треви, за да търсят храна. Налице са признаци за наближаваща криза.

На 27 юни австралийската телевизионна мрежа ABC излъчи тайно заснети кадри. В тях длъжностно лице нарежда на продавач да дарява ориз за армията, тъй като половината от войниците са недохранени.

Кадрите показват също така мръсни сираци просяци. Тъй като техните сънародници гладуват, няма храна и за тях. Едно момче каза пред репортер: "Аз съм на 8 години. Баща ми почина и майка ми ме изостави. Така че спя на улицата."

Главният редактор на новините за Азия в ABC, Ишимару Джиро, каза, че в миналото режимът е поставял армията над всичко. Сега се бори за изхранването на армията. Според радио Свободна Азия, дажбите за армията са от вноса на животни от Китай.

Имало е и случаи на канибализъм в Северна Корея. Южнокорейският JoongAng Daily съобщи на 20 юни, че според секретна информация на С. Корея от 2009 г., караул е убил свой колега, за да се храни с него, и дори е продавал плътта му като телешко месо.

Критичното положение на С. Корея се дължи на наводненията през 2010 г. и на най-дългата зима от 1945 г. насам. Земеделски експерти от Южна Корея смятат, че С. Корея ще има недостиг от 1,5 млн. тона храна.

Валери Амос, координатор по хуманитарните въпроси и спешната помощ към ООН, каза на 23 юни, че С. Корея се нуждае от 210 мил. щ. д., за да има достатъчно храна. Досега само 20% са били събрани. Тъй като С. Корея бомбардира остров на Южна Корея през 2010 година, някои страни са отказали да дадат помощи.

Ю. Корея даваше на С. Корея по 500 000 тона ориз на година за периода 2000-2008г. Президентът Лий Мюнг-бак спря всички безусловни помощи за севера през 2008 г. След инцидента с потопяването на Чйонан през 2010 г., Южна Корея скъса търговски отношения и спря помощите за севера. Северна Корея бива също така наказана от САЩ и ООН.

Южна Корея заяви, че за да се възстановят помощите за Северна Корея, тя трябва да се извини за инцидента Чйонан и бомбардирането на острова Йонпйонг. Северна Корея отказа.

САЩ и Южна Корея се опасяват, че Северна Корея може да започне тестове на ядрени арсенали. На 25 юни, 61-та годишнина от Корейската война, Ли Мюн-бак заяви, че китайското правителство няма да подкрепи една евентуална провокация на Северна Корея.

На 26 април, група от лауреати на Нобелова награда посетиха Северна Корея, сред които бившият президент на САЩ, Джими Картър, бившият президент на Южна Африка, Нелсън Мандела, бившият президент на Финландия, Марти Ахтисаари, бившият министър-председател на Норвегия, Ягланд, и бившият президент на Ирландия, Мери Робинсън.

Освен от САЩ и Южна Корея, Северна Корея дори иска помощи от бедни страни като Зимбабве. Чешката република е отказала на иска им.

Според оценка на ООН от м. март, 6,1 милиона корейци са били изправени пред тежък недостиг на храна. Една трета от децата са недоразвити, 25% от жените са недохранени, а 37% от населението разчита на чуждестранни помощи.

Координаторът към ООН Валери Амос заяви на 23 юни, че севернокорейците имат само 25% от необходимата им за оцеляване храна. Тя призова нациите да сложат настрана политическите си различия и да помогнат на Северна Корея, особено на жените и децата.

NTD репортери Li Yuanhan и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!