Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Rona Rui (Epoch Times)

Китай: полемика след критична към Мао статия

Когато изтъкнатият пекински икономист Мао Юши (Mao Yushi) публикува статията си „Да върнем Мао [Дзедун] [от божество] към човек“, той не е очаквал, че 35 години след края на Културната революция ще бъде наречен „предател“...

Крайно лява група в Китай, която все още боготвори Мао, започна петиция срещу Мао Юши на уебсайта си. Атаките от ляво мислещи на свой ред предизвикаха реакции от страна на много експерти и жертви на множеството политически кампании на Китайската комунистическа партия (ККП). Един от тях е известният писател Тие Лиу (Tie Liu), определен като „десен“ по време на анти-дясното движение от 1957 г., който наскоро препоръча посмъртен съдебен процес срещу Мао Дзедун.

Мао Юши публикува друга статия под наслов „Трябва да разследваме престъпленията на Мao Дзедун – колко хора умряха от глад по време на Културната революция?“ По думите му той би приветствал дебат в съда върху престъпленията на диктатора.

Дебатът относно Мао Дзедун сега е прераснал във въпрос от национален мащаб. Мао Юши и Бао Тонг (Bao Tong), бивш секретар на предходния китайски премиер Джяо Зиянг (Zhao Ziyang), обсъдиха темата с Epoch Times.

Според Мао Юши основната причина за полемиката е, че хората не са наясно за пълната степен на бруталността на режима и имат трудности да разберат какво се е случило в действителност. Той добави, че китайците често не могат да разграничат правилното от погрешното по редица текущи въпроси и минали събития, и че фундаменталната гледна точка на ККП е погрешна.

Според ляво-ориентираната фракция, подкрепяща Мао Дзедун, над 10 000 души са подписали петиция срещу Мао Юши и възнамеряват да я предадат на Народния конгрес.

Бао Тонг е на мнение, че петицията е някаква шега, инициирана от интелектуалци, които искат да се облагодетелстват от режима.

Той отбеляза, че тези на страната на Мао Дзедун отразяват правителствената позиция. „Чух някой да казва, че има шест неща, които не могат да се правят в Китай, и едно от тях е да има разнообразие в мисленето. Мисля, че той греши. Как е възможно да нямаме разнообразни мисли? Има само един начин да запазим мислите си еднакви: от 1,3-те милиарда души в Китай трябва да убиете мислите на 1 299 999 999 от тях. Някои хора смятат, че имат политическа и военна власт и че могат да правят каквото си поискат. Но те само мечтаят“, каза Бао.

Мао Юши е роден през 1929 г. в Нанжинг (Nanjing), провинция Джянгсу (Jiangsu). Той получава степен по икономика от шанхайския университет „Жяо Тонг“ (Jiao Tong) през 1950 г. и по-късно работи за Железопътното министерство. През 1958 г. е определен за „десен“ и изпратен в локомотивна фабрика в Датонг (Datong) за превъзпитание чрез труд. През 1985 г. той публикува книгата „Принципи на търсенето на оптимума“ . През 1993 г. става директор на института по икономика Unirule.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!