Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още за: Пастата за зъби

Пастата за зъби не е феномен на съвремието, макар че в древността е била предимно привилегия на богатите. Днес обаче тя не е вече само за миене на зъби…


Още около 5000 г. пр. Хр. египтяните са правили зъбен крем от пепел на изгорени волски копита и черупки от яйца, пемза, смирна и вода, нанасяйки го върху зъбите си с дъвчащи клечици.

По-късно гърците и римляните добавят изгорени стрити черупки от охлюви и миди, а персийците добавят гипс към пастата за зъби.

Постепенно към нея се прибавят други съставки, като варовик, сол и дори различни видове билки. През 18-19 в. в Англия се препоръча домашната паста за зъби, като има предупреждения, че комерсиалните пасти за зъби са опасни за здравето.

Днес разнообразието на пастите за зъби е значително – за избелване, за чувствителни зъби, билкови пасти и т.н., както и за различните възрастови групи и дори за изкуствени челюсти.

Но напоследък вече се откриват и по-нетрадиционни употреби на пастата за зъби, като например запълване на дупки от пирони в стената, почистване на светла кожа, залепване на леки плакати на стени и т.н.

Запълване на дупки от пирони в стената с паста за зъби

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!