Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Европейската визита на Уен съпътствана с протести

В понеделник китайският премиер Уен Джябао се срещна с британския премиер Дейвид Камерън. Относно проблемите с човешките права Уен заяви, че е нужно повече разбиране и по-малко критика. Той избегна да говори за състоянието на човешките права...

Преди визитата на Уен китайският режим (ККП) освободи художника Ай Уейуей и правозащитния активист Ху Джия. Според медиите целта е намаляването на натиска върху проблемите с човешките права по време на визитата на Уен.

Това не променя имиджа на Китай. Както и при други посещения от високо ниво, Уен е следван от протестиращи.

Про-тибетски протестанти го чакаха пред хотела му в Лондон с банери, настоявайки Пекин да прекрати репресиите над манастира "Гулден" и да освободи арестуваните през март монаси.

Посещението на Уен в компанията MG car в Бирмингам също бе съпътствано от протестиращи. Шао Джянг, докторант от Уестминстърския университет, заяви, че китайският режим представя имидж на откритост пред световната общност, но човешките права в Китай се влошават. Ако на режима не се сложи край, бедствието ще се разпространи.

Шао Джянг, докторант: "Протестирам тук с настояване за оттегляне на ККП и край на диктатурата. Оставете китайския народ да решава собствената си съдба, защото той е способен да го направи. ККП ограбва китайците 62 години."

След срещата на Уен с премиера Камерън Китай и Англия подписаха договор за 1,4 млрд. паунда. По-рано Уен заяви, че Китай има желание да изкупи част от унгарските национални дългове.

China Review News цитира икономиста Сун Лижян: "Сега Китай изкупува европейски дългове, очевидно не с цел възвръщаемост на инвестициите, а за да заеме подкрепа на източноевропейските държави, и в замяна да получи тяхната подкрепа в международните дела."

По думите на Сун Лижян европейският дълг не е най-добрата инвестиция и той не я препоръчва. Той заяви, че американският дълг може да предложи по-стабилна възвръщаемост и по-добър паричен поток. Но САЩ поддържат определени позиции в
международните дела и Китай иска да използва европейски връзки, за да ограничи САЩ.

Шао Джянг заяви, че ККП се разширява чрез търговията и че сътрудничеството с едно деспотично правителство е рисковано.

Шао Джянг: "Когато сега инвестирате с ККП, ползата е краткосрочна, но в дългосрочен аспект ще загубите повече – губите икономическите си принципи и човешките си права. Ще загубите възможности за работа. Вие помагате на комунизма да се разраства."

На повдигнатите от Камерън теми за човешките права Уен отговори в обичайния за ККП тон, че е нужно разбиране, а не критики. Той не дискутира подобренията на човешките права.

Следващата спирка на Уен в европейската му обиколка е Германия. Германският външен министър Вестервеле заяви по-рано, че няма да избягва темите за човешките права.

NTD репортери Shang Yan и Li Yue

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!