Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Защо Китай е безразличен към наркоизноса на Северна Корея?

През последните години Северна Корея – от чиновниците до обикновените хора – изнася метамфетамин за Китай в големи количества, което води до нарастващ брой наркозависими в провинция Джилин. Въпреки че Китай е потърпевш от мъките на наркоманията, той не се осмелява да разкрие източника: С. Корея. Според експерти Китайската комунистическа партия (ККП) трябва да спре да използва С. Корея като разменна монета.

Brookings Institution, застрахователна организация във Вашингтон, съобщи, че Джилин е ключова "разпределителна станция" и главен пазар за изнасяния от С. Корея метамфетамин.

Преди 20 години в гр. Янжи, провинция Джилин, е имало само 44 наркозависими. Публикуваната миналата година статистика на ККП разкрива, че броят им се е увеличил до 2100 и че реалният брой може да е 4-5 пъти по-висок. Наскоро провинция Джилин предприе масирани анти-дрога действия, но за да запазят връзките на Китай със С. Корея, властите не смеят да разкрият източника.

С. Корея, известна и като "Републиката на дрогата", изнася наркотици от 70-те г. С разпадането на бившия Съветски съюз тя губи ключов икономически ресурс, така че започва да развива търговията си с наркотици. През 1992 г. Ким Джонг-ил, който е на път да дойде на власт, настоява цялата държава да се включи в износа на опиум за осигуряване на твърда валута за поддръжка на икономиката й. Сега Северът се е съсредоточил върху метамфетамина, който е по-лесен и по-евтин за производство.

Въпреки че Северът трови Китай, отношенията помежду им не са пострадали.

Всяка година ККП предлага на С. Корея 50 т. храна, 100 т. петрол и 250 т. въглища. От октомври 2009 г. ККП е предложила дори още повече подкрепа, включително стомана и партньорства за автомобилни фабрики.

Според д-р Ли Тяншяо от Колумбийския университет същността на дипломацията на ККП е "да се справи с САЩ" и Северът е смятан за важна разменна монета. И макар да предизвиква проблеми с ядрените си тестове и ракетен обстрел, ККП се държи, сякаш да се е нагърбила с ключовата роля да брани САЩ, Япония и Южна Корея от Севера.

Но според Шин Лижян, изпълнителен директор на уч. "Шинфу", Китай използва С. Корея като разменна монета, но загубата превишава ползата. Тъй като Северът вярва в даването предимство на военните, той се нуждае от съвременни оръжия. Китай трябва да помогне в подкрепата на Севера, но дори да го направи, Северът може да не го приеме за "страна майка". Затова за Китай е трудно да поддържа военна буферна зона, докато подкрепя военните интереси на Севера.

Шин Лижян заяви, че С. Корея се превръща в бреме за Китай, защото корейските лидери правят всичко необходимо, за да останат на власт. Но кой може да гарантира, че ядрените оръжия на Севера няма да се насочат към Китай? ККП използваше Албания и Виетнам, за да "разсее САЩ", но какъв беше резултатът?

Експертът Гуо Гуотинг посочи, че комунистическите режими контролират хората чрез насилие, терор и лъжи – и сем. Ким от С. Корея не са изключение. Безброй хора са загинали под тираничното им управление, докато ККП контролира нещата на заден план чрез подкрепата си към автокрация на Севера.

Гуо Гуотинг: "Тиранията на сем. Ким господства над Севера над 50 години. След девет убийствени чистки загинаха около 100 000 членове на компартията. Други 1,5 млн. умряха в концлагерите. Около 1,3 млн. загинаха в гражданската война, а между 500 000 и 2 млн. души умряха от глад. През 50-те години под комунистическо управление на Севера над 3 млн. от 23-те млн. население са били директно или индиректно убити.

Според доклад на World Food Program, публикуван през ноември 2010 г., 68% от севернокорейците гладуват дори с държавно предоставените дажби. ⅓ от децата и ¼ от бременните жени и кърмещите майки страдат от недохранване. Северът страда от сериозна липса на храна и новини за канибализъм сред хората не са рядкост, и са потвърдени от поверителни записки на корейските власти, разкрити неотдавна от севернокорейския Central Daily News.

NTD репортери Song Feng и Wang Mingyu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!