Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още за: Плод-звезда

Тропичният плод-звезда е изключително сочен и вкусът му е между грозде, слива, круша и дюля. Нискокалоричен и богат на антиоксиданти и флавоноиди, плодът-звезда е не само здравословен, но и чудесен избор за освобождаване от нежелани килограми…

Плодът-звезда (Averrhoa carambola), известен още като карамбола, е използван от стотици години в страни на  Югоизточна Азия, като Филипините, Малайзия, Индонезия и Шри Ланка. Впоследствие е култивиран и в други страни и днес се отглежда в Австралия, Южна Америка, Хаваите и Флорида. Най-големият производител и износител на плода-звезда за Европа и Азия е Малайзия.

Плод-звезда

Името си плодът-звезда носи от напречния си разрез, който има форма на звезда, поради петте си ребровидни образувания. Плодът е с размери от 5-6 см до около 20 см, с ярко жълт цвят и приятна сладост при пълна зрялост, и зелен цвят и кисело-стипчив вкус в зелено състояние.

Освен изключителната си сочност, този плод на тропика и субтропика удивява с това, че всичко в него се консумира – съдържа едва няколко миниатюрни семчици. Обвивката му е леко восъчна, но лесно наранима. Месестата част на узрелия плод-звезда е много богат на витамин С и има ниско съдържание на захари и киселини. Съдържа много първични и вторични полифенолни антиоксиданти и съставки с антимикробно действие срещу Ешерихиа коли, салмонела и стафилококови бактерии.

Известен като полезен за здравето, за плода-звезда трябва да се има предвид също, че подобно на ягодите някои хора може да имат непоносимост към него. Той съдържа оксалова киселина, която се среща в киселеца и листата на цвеклото, и която може да е вредна за организма (тъй като свързва калция и може да образува камъни в неправилно функциониращи бъбреци).

Плодът-звезда се консумира най-вече директно, в сурово състояние. В тропичните страни се цени киселия, зелен плод-звезда, като често местни хора предпочитат да го консумират със сол, както и да го включват в основни ястия. Но най-популярно си остава приготвянето на сокове, нектари, кремове и десерти, като плодът-звезда може да се добавя и в салати или гарнитури, придавайки силно екзотичен вид на блюдата и трапезите.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!