Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Китай Забранени Новини: Мао е дал Южнокиткитайско море

Поради последния конфликт в Южнокитайско море, флотата на САЩ изпрати ядрена подводница в Тихи океан. САЩ и Виетнам публикуваха съвместно изявление, че всички проблеми в Южнокитайско море трябва да бъдат решавани чрез дипломатически канали и сътрудничество. Историк разкри, че лидер на ККП (Китайската комунистическа партия) е дал Южнокитайско море на други страни и сега то не може да бъде върнато. Отговорът се бави от Китай, зает в момента с вътрешни конфликти.

Четвъртият "Диалог за политика, сигурност и отбрана" между САЩ и Виетнам приключи на 18 юни във Вашингтон. Бе заявено, че диалогът е удовлетворил интересите на международната общност да защити сигурността на Южнокитайско море, както и стабилността и свободата на корабоплаването, заключавайки, че всички спорове в Южнокитайско море трябва да се решават по дипломатически канали.

Но заключението не може да прикрие спора за суверенитета на Южнокитайско море.

Историкът Су Мин разкри причината, поради която островите на Южнокитайско море се обитават от страни на Югоизточна Азия.

Су: "Китайският народ вярва, че Южнокитайско море и Плитчината Джеймс принадлежат на Китай. Преди 20 години Виетнам поиска от Китай да се съобрази със съгласието за суверенитета на Южнокитайско море, подписано от техните лидери. Но китайците не знаят за споразумението. Виетнамците знаят, че Мао Дзедун е дал голяма морска площ на Хо Ши Мин."

Бившият професор от Пекинския университет, Су Мин, вярва, че интересите на ККП стоят над тези на страната, тъй като те не се срамуват да разпродават големи площи земя. "ККП е продала около 160 млн. кв. км. земя и 1 млн. кв. км териториални води. Но китайският народ не знае колко голяма е страната ни, или колко земя са ни оставили предците ни."

Су: "Шест-седем страни предявяват искане за суверенитет, сондират за нефт и разполагат гарнизони в Южнокитайско море. Те сформираха също така Асоциация на страните от Югоизточна Азия за борба срещу Китай, защото имат писмени споразумения с ККП."

Хонгконгският Oriental Daily коментира, че китайските военни се бавят с отговора по спора.

Военноморският адмирал Ин Джо заяви преди резолюциите по въпроса за Тайван, че националното единство е основно за морската сигурност. Което означава, че за да се съпротивлява на чужда агресия, една страна трябва първо да има мир отвътре. Ако Китай изпрати срещу Филипините и Виетнам половината от военния арсенал, който използва срещу Тайван, спорът за Южнокитайско море отдавна да е решен.

Експертът Ли Кайшенг каза в своя блог, че спорът в Южнокитайско море поставя дилема пред Китай; той не може да воюва или отлага, докато Виетнам добива нефт; ако Китай воюва с Виетнам, ККП ще бъде изолирана още повече от съседните си страни.

Професор Ли Шяобинг от Университета на Оклахома счита, че е малко вероятно Китай да има мащабни военни конфликти в Южнокитайско море.

Ли: "Китай може да провежда малки военни учения, за да покаже новите си оръжия, или да унищожи нечии изтребител, или пък да взриви някой кораб. Но те няма да провокират военен конфликт от голям мащаб."

Виетнам наскоро обяви национален проект, провеждайки учения и твърдейки, че развива островите "Спратли" като туристическа зона; докато Филипините отстраниха китайските надписи, поставени в островите на Южнокитайско море.

Филипините и други страни се присъединяват към военноморските сили на САЩ в ученията за сигурност в региона. Президентът на Филипините, Акино, предупреди Китай да не навлиза в тяхна територия. Същевременно Филипините изпратиха най-големия си военен кораб ''Раджа Хумабон'' да патрулират в Южнокитайско море.

Китайската флота проведе морски и въздушни военни учения два пъти в Южнокитайско море през последните няколко дни. На 16 юни "Бреговата охрана 31", голям патрулен кораб, бе видян да пресича Южнокитайско море на път за Сингапур.

NTD репортери Song Feng и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!