Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Още за: Лютите чушки

Традиционно използвани в пикантни основни и аперитивни ястия, лютите чушки се включват напоследък от кулинарните авантюристи в нестандартни рецепти, като напитки и десерти, и най-вече в шоколадови деликатеси…

„Роднини” на чушката (Capsicum annuum), лютите чушки произхожда от Южна Америка и са част от човешката диета от 7500 г.пр.Хр. Христофор Колумб е един от първите европейци, които откриват лютите чушки (на Карибските острови) и ги донасят в Европа.

Още за: Лютите чушки. Индийски работници подготвят за пазара червени люти чушки, м. февруари 2011.
Индийски работници подготвят за пазара червени люти чушки, м. февруари 2011. (Photo credit SAM PANTHAKY/AFP/Getty Images)

Първоначално те се използват като декоративно растение в ботанически градини и манастири в Испания и Португалия. Но монаси „експериментират” с тях и установяват, че могат да заместят черния пипер, който по това време (15 век) е така скъп, че в някои страни се използва като законна разменна валута.

Тъй като испанците контролират търговията с Азия през този период, те отнасят лютите чушки във Филипините, от където те се разпространяват в Индонезия, а оттам в Индия, Китай, Корея и Япония. От Индия лютите чушки се отправят към Близкия Изток и навлизат в Турция, откъдето тръгват към Източна Европа.

Днес лютите чушки се използват в много части на света, най-вече като подправка заради лютивия им вкус, който се дължи на фенолното съединение капсаицин. В човешкото тяло капсаицинът предизвиква засилване на сърдечната дейност, изпотяване и отделяне на топлина и ендорфини (хормоните на „щастието”).

Лютивостта на чушките се определя чрез т. нар. „единици за топлина Сковил”  (Scoville heat units, SHU), които измерват колко пъти трябва да се разреди екстракт от люти чушки със захарен сироп, за да е недоловим за панела от дегустатори; т.е. колкото по-люти са чушките, толкова по-висок SHU ще имат. Чушките Бел имат 0 SHU, мексиканските зелени люти чушки – около 1500 SHU, мексиканските „Халапено” – около 5000 SHU,  „Кайен” – 30-50 000 и т.н., като чистият капсаицин има 16 000 000 SHU. 

Според Книгата на Гинес, последният регистриран рекорд за най-люти чушки е от 25 февруари 2011 г. на сорта „Naga Viper”, отглеждан в Англия, на който е измерена лютивост 1 382 118 SHU. Очаква се скоро той да бъде изместен от сорта "Trinidad Scorpion Butch T", отглеждан в Австралия, чиято измерена на 1 март 2011 г. лютивост е 1 463 700 SHU.

Освен капсаицин, лютите чушки са богати на витамини С, А, В6, Е, калий, магнезий и желязо. В медицината те се използват както вътрешно, за главоболие и диабетични състояния на нервна основа, така и външно, против артритни болки и херпес. Според психолози, лютите чушки са предпочитани от някои търсачи на силни усещания, тъй като след приемането им хората могат да изпитат крайни усещания без риска от увреди в организма. Също така, лютите чушки може да са и добра диета за отслабване, тъй като капсаицинът помага да се намалят мазнините в кръвта и тъканите, съобщиха миналата година учени от Университета Даегу в Южна Корея.

В Япония консумацията на много люти чушки е било боен ритуал за блокиране на страха – смята се, че когато боецът принуждава себе си да консумира силно люти чушки, душевната му сила става по-голяма и когато се хвърли в битка може дори да се почувства непобедим. Поради което и консумацията на люти чушки става популярна практика сред професионални каратисти и състезатели по бойни изкуства.       

Освен това, лютият пипер се използва и като не-летално оръжие, в лют спрей.

Но най-популярната употреба на лютите чушки си остава в готварството, и най-вече в приготвянето на пикантни ястия с месо, риба и зеленчуци, било то основни или аперитивни. Напоследък се оформя тенденцията за внедряване на лютите чушки, и по-точно на лютия пипер, в десертни рецепти, като най-често се комбинира с какао в шоколадови кейкове, бисквити, мусове, пудинги и т.н.

Освен в десертната кулинария, екстракт от люти чушки се използва от скоро и като съставка за безалкохолни питиета, като например „Prometheus Springs Elixirs” и „Sweet16”.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!