Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

Китай: Закрити десетки правозащитни сайтове

Управляващият комунистически режим в Китай продължава да засилва цензурата и ограничава свободата на информация в страната. Сега властите закриха 55 „незаконни” сайта, над 20 от които занимаващи се с правозащитна дейност...

На 13 юни информационната агенция „Шинхуа” съобщи, че „в съответствие със законите” били закрити 55 интернет сайта, които „се занимават с незаконна дейност”. В съобщението се казва, че четири от министерствата наскоро са „нанесли повторен удар” по „незаконни сайтове”, които „публикуват негативна информация с цел шантаж и изнудване”.

В публикуваният списък със закрити сайтове, присъстват повече от 20 имащи силно изразена правозащитна цел, съобщава радио „Гласът на Америка”

Например, на главната страница на сайта „Гореща точка 315” било написано: „Следим за наболелите проблеми в обществото, внимателно слушаме гласа на народа”. Някои от закритите сайтове съобщавали за немарливата работа на различни държавни органи, за проблеми с качеството на продукти и стоки за народно потребление, корупция и т.н.

Един от китайските правозащитници разказа пред репортер на радио, че властите искат да предотвратят разпространението на така наречената „негативна информация” за социалните проблеми.

Според думите на Лио Фейю, главен редактор на китайския правозащитен сайт Civil Rights & Livelihood Watch, китайските власти са закрили тези сайтове, които са били създадени от народни кореспонденти или защитници на човешките права.

„Властите просто закриха сайтове, които не отразяват официалната гледна точка, а съобщават за така наречената тъмна страна на обществото, за събития, които официалните медии не желаят да разгласяват”, казва Лио.

Той също разказа, че през 2006 година, два месеца след като открил сайта си, властите го обявили за „враждебен” и го закрили. В момента сайта му е качен на сървър в чужбина и комунистическият режим не може да го закрие, но в Китай сайтът е блокиран и може да се види само с помощта на специална програма, пробиваща интернет блокадата.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!