Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Xiangyu Ding & Matthew Robertson (Epoch Times)

Китайски шпионски устройства в хонконгски автомобили

Години наред китайските власти инсталират шпиониращи устройства на всички китайско-хонконгски превозни средства с двойни регистрационни номера, създавайки обширна подслушвателна мрежа на архипелага, съобщи хонконгски вестник...


В репортажа на Apple Daily се посочва, че записващите устройства са започнали да бъдат инсталирани като „карти за инспекция и карантина“ през юли 2007 г. Те са били инсталирани безплатно от шенженското Бюро по инспекция и карантина на хиляди превозни средства.

Подслушвателното устройство, заснето и документирано от хонконгския вестник Apple Daily.

Контрабандистите били първите, които забелязали нещо странно в тях. Източник сподели пред Apple Daily, че след инсталирането на картите континенталните власти безпроблемно започнали да подбират автомобилите, превозващи нелегални стоки.

„За всеки десет наши коли имахме [контрабандни стоки] само в 3-4 от тях, за да намалим риска, но граничарите ги залавяха всички. Точността беше нереална!“, заявява цитираният от изданието китайски контрабандист.

От Apple Daily занасят устройството на университетски доцент и частен детектив. Потенциалът му в подслушване на разговори е потвърден и от двамата.

Освен това, според доц. Дженг Лиминг (Zheng Liming) от Хонконгския университет по електроинженерство, обхватът му е обширен – до 20km, което означава, че автомобилите могат да бъдат подслушвани от Китай дори когато са в Хонконг.

По думите му за инспекция при преминаване на границата могат да бъдат използвани много по-евтини чипове, но чиповете в това устройство са конструирани за получаване на гласови трансмисии. Ето защо според него е „много вероятно“ те да са използвани за наблюдение.

Apple Daily интервюира няколко хонконгски шофьори; както може да се предполага, реакциите на повечето от тях бяха гневни. Източник на изданието посочва, че има поне 20 000 автомобила с двойни регистрационни номера и десетки хиляди камиони и бусове.

Според онлайн новинарския сайт HKBusiness.net компаниите, които са инвестирали над 1 млн. щ. д. в континентален Китай и са платили над 30 000 юана данъци през изминалата година, отговарят на изискванията за двойни регистрационни номера.

Репортер на Apple Daily е посетил шенженското Бюро по инспекция и карантина и е представил обвиненията. Според изданието служители на бюрото категорично отхвърлили твърденията. Те уверили репортера, че устройството „не е чак толкова високо технологично“.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!