Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Cheryl Chen (Epoch Times) (със съкращения)

Вълна от независими предизборни кандидатури изнерви китайските власти

Вълна от самоиздигнати в Интернет кандидатури за местни китайски „избори“ изнерви Китайската комунистическа партия (ККП). Публикации в официалната преса се опитаха да полеят кандидатите със студена вода, а когато това не проработи, властите прибягнаха към добрите стари арести...

Кандидатите имат за цел относително маловажни позиции по ниските етажи на властта в непрозрачната система на представителната власт, наречена „Народен конгрес“, които са на областно, общинско и окръжно ниво. Те се опитват да привлекат аудитория чрез Sina Weibo, китайската версия на Twitter, и да бъдат избрани като представители в тези местни народни конгреси. Това явление привлече вниманието на китайските медии, експерти и онлайн аудиторията, както и на ККП.

Според китайския избирателен закон независимите кандидати трябва да бъдат подкрепени от поне 10 избиратели от техния регион, за да влязат в надпреварата. След неясната процедура по фактическото им избиране за поста те могат да упражняват оскъдно влияние върху местната политика, въпреки че действителната власт си остава в ръцете на местните партийни ръководители, посочват експерти.

В едва започналата предизборна кампания към момента са се включили между 30 и 50 души, заявили участието си в своите микроблогове. Според един от участниците, експерта Шионг Уей (Xiong Wei), тазгодишните кандидатури са по-различни – доминирани от интелектуалци и общественици и с много малко предприемачи. По думите му тази тенденция ще определи наличието на подходящи условия за реформа в Китай.

Ентусиазмът на новите кандидати обаче не е добре посрещнат от комунистическия режим. Централните отдели по пропагандата в Ченгду и Пекин забраниха медийното отразяване на неколцина от тях; появиха се информации за свикани от силите за сигурност „на разговор“ или просто изчезнали участници в предизборната кампания.

Според доц. Уанг Лин (Wang Lin) от Хайнанския университет причината за това е в страха на местните власти, че неназначените от тях представители ще бъдат трудни за контролиране. Ето защо дори кандидатите да следват всички правни процедури, властите ще използват различни предлози да възпрепятстват реализирането на граждански и политически права.

За Чой Юнг Мей, изпълнителен редактор на хонконгското сп. Open Magazine, независимите кандидати полагат солидна основа за гражданско общество в един бъдещ демократичен Китай.

Някои китайски блогъри са съгласни с това. „Стига вече самозапалвания, коленичене и подаване на жалби. Да се борим и да извоюваме легалното си право на глас, започвайки от днес“, пише един от тях.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!