Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Иля ИВАНОВ (Epoch Times)

ООН пита Китай къде са 300 тибетски монаси

Членове на Комитета на ООН за правата на човека призовават Китайската комунистическа партия да съобщи местонахождението на повече от 300 тибетски монаси от манастира Кирти, които изчезнаха безследно през април тази година...

Работната група на ООН разследваща насилствени или не доброволни отвличания, публикува на 8 юни декларация, призоваваща за пълно разследване на политиката на Китайската комунистическа партия (ККП) за принудителните отвличания, съобщавани многократно от правозащитни адвокати. В декларацията също се казва, че арестуването на монасите е „ужасен акт”, съобщава радио „Гласът на Америка”.  

Манастир Кирти, провинция Сичуан. Снимка: djyimg.com

Експерти от ООН съобщават, че ламите са били заловени на 21 април в манастира Кирти, провинция Сичуан. Те били откарани с 10 военни камиона в неизвестна посока. И до сега местонахождението им е неизвестно. До момента на ареста ламите в продължение на няколко седмици протестирали срещу политиката на ККП партия спрямо Тибет.

 До момента от Пекин не е последвала никаква официална реакция относно декларацията на ООН.

Масовите протести на тибетците от област Нгаба, където се намира манастира Кирти, започнаха на 16 март след самозапалването на монаха Пхунцог в знак на протест срещу политиката на комунистическата партия спрямо тибетците.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!