Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Gu Qinger (Epoch Times)

Жена изчезва след опит да посети дисидент в Китай

Хе Пейронг (He Peirong), активистка, която е поддържала контакт със слепия китайски активист Чен Гуанченг (Chen Guangcheng), е в неизвестност, откакто се е опитала да посети семейството на Чен в Донгшигу (Dongshigu), малко село в провинция Шандонг (Shandong), Китай, на 31 май...

Непосредствено преди изчезването си тя е публикувала съобщение в Twitter, че е била ограбена с 10 000 юана (1543 щ.д.) от общински служители на Шангхоу (Shanghou), бита, изтезавана и отвлечена в гр. Танг (Tang), отдалечен на над 100 км.

През януари Хе заминава за Донгшигу на посещение при Чен. Тогава колата й е обградена от агенти на режима.

На 31 май, след посещението й в Донгшигу тя е още по-стриктно наблюдавана и й е забранено да влиза в селото.

Хе се обръща към окръжните власти, за да съобщи за ситуацията, и настоява да й бъде позволено да посещава Чен и да се увери, че децата му биват образовани. По думите й обаче тя е била заплашена от агентите на национална сигурност и й е било наредено да напусне веднага.

Скоро след това Хе изчезва.

Нейни Twitter последователи не могат да се свържат с нея, според техни публикувани съобщения; а когато  Epoch Times опитва да осъществи контакт, мобилният й телефон се оказва изключен.

Чен Гуанченг, дългогодишен активист срещу политиката на Китайската комунистическа партия за принудителните аборти, бе освободен на 9 септември 2010 г. и оттогава е под домашен арест.

След разпространяването на видеозапис на задържането на семейството на Чен от властите през февруари тази година, режимът затяга контрола. Появяват се репортажи, че сем. Чен
са били подложени на жестоки репресивни мерки и оттогава не са имали много контакти с външния свят.

Начини за оказване на помощ на със сем. Чен се обсъждат от редица активисти и адвокати на среща през февруари в Пекин. Целият процес е наблюдаван от пекинската Държавна сигурност и участниците са по-късно подложени на репресии в различна степен.

Чен Гуанченг работи по въпроси с човешките права от много години и е помагал на адвокати и репортери зад граница в разобличаването на принудителните аборти и стерилизации, извършвани от служители по семейно планиране като част от политиката на режима за „едно дете“. Той е поставен под домашен арест за над 200 дни, а по-късно е осъден на 4 години и 3 месеца затвор по обвинение в „унищожение на собственост и свикване на тълпа с цел възпрепятстване на уличното движение“.

През май 2006 г. Чен Гуанченг попада в класацията на сп. Time „100-тедуши, оформящи нашия свят за 2006 г.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!