Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Неописуемата истина: романът "Хинтерланд"

China News Weekly разкри историята на критикувания и забранен роман „Хинтерланд“. Сред многобройните критики най-тежката е, че „в комунистическата партия не би трябвало да има лоши хора“. „Хинтерланд“ е публикувана през 1949 г. и забранена през 1950 г. Това е първият роман, забранен от комунистическия режим...

„Хинтерланд“ е с автор Уанг Лин, който рискува живота си, докато я пише в тунел на военен форт. Това става на фона на атаките на японската армия срещу хебейската база на Китайската комунистическа партия (ККП) през 1942 г. Известният писател Сун Ли нарича „Хинтерланд“ роман, описващ „цялостното страдание на една нация“.

Полемиките започват преди издаването на „Хинтерланд“. На 20 август 1949 г. зам. главният редактор на в. Wenyi Bao, Чен Чишиа, пише статия, критикуваща книгата, като я нарича „отричане на лидерството на ККП“.

По думите му основният недостатък на „Хинтерланд“ е, че „той не обича ККП, както обича собствените си очи“. „Не съм съгласен да се пише за чиновник на ККП по този начин. Политическото влияние на това не е добро. …Не трябва да казва, че в ККП има лоши хора.“

Според сина на Уанг Лин, Уанг Дуанянг, заради Чен книжарниците скоро свалили „Хинтерланд“ от рафтовете си. Да се купи тази книга вече било невъзможно.

В резултат на това Уанг Лин написва 8 самокритикуващи доклада. Мислите на Мао Дзедун за литературните творби стават решаващия критерий за литературата в Китай. Когато „Хинтерланд“ откровено описва ситуацията на народната ККП, книгата е критикувана като „натурализъм“ и „разбулване на мрака“.

Бившият редактор на тайпейския вестник UDNBKK, Джанг Жядж ен, заяви, че съдбата на „Хинтерланд“ е често срещана под управлението на ККП.

Джанг: „В континентален Китай имаше поговорка: „да нападнеш кадрите на ККП е да нападаш ККП“. Ето защо да нападнеш дребен кадър се равнява на нападение над ККП. Много хора бяха осъдени заради такива неща. Секретар на клон на ККП си позволил волности с жена, която искала да се отбранява. Така че била осъдена на 15 години затвор.”

Уанг Лин пише до централната ККП, без резултат. Чувствайки се притиснат и отчаян, той започва да модифицира „Хинтерланд“ през 1954 г.

След 30 години модификация, в новата „Хинтерланд“ членовете на ККП се превръщат в справедливи личности. Злодеите стават неимоверно подли. Това е версията, публикувана през 1985 г.

Джанг смята, че ККП винаги учи хората да използват най-злостните думи, за да нападат враговете си и най-добрите думи, за да описват нея. В резултат човешката природа на тези хора е изкривена и някои дори хладнокръвно убиват родителите си. Приятелят му Цао е застрелял собствения си баща по нареждане на ККП.

Джанг: „Запитах го: Как се почувства, когато уби баща си? Него го болеше много и каза: „Не го споменавай отново. Това е грях. Днес понасям възмездието за това, че застрелях баща си. ККП изличи човечността ми. Беше ми казано, че Мао ми е по-скъп от родителите ми. Всички песни, написани от ККП, я възхваляват до такава степен, че са крайно отвратителни.““

Пропагандата на ККП е наплашила поколения китайци. Може ли тя да мами хората днес?

Бившият редактор на Shaanxi TV, Ма Шяоминг: „[Пропагандата на ККП] е с цел да я популяризира и разкрасява. Тя е мразена и осмивана от повечето хора. За тях е невъзможно да повярват [на ККП], защото са научили уроци от фактите.
Чрез много неща хората научиха истинската природа на тази политическа група, наречена ККП. Истината е образовала народа.”

През 2007 г. Уанг Дуанянг публикува изданието на „Хинтерланд“ от 1949 г. на собствени разноски. За China News Weekly той заяви: „Винаги съм смятал, че баща ми е треторазряден писател, докато не видях ръкописа му от 1949 г.“

NTD репортери Li Jing, Li Anan и Zhou Tian

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!