Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Mu Qing (Epoch Times)

"Тянанмънски майки" отхвърлят предложения за индивидуални компенсации

Организацията "Тянанмънски майки" (www.tiananmenmother.org)

Чиновници на Китайската комунистическа партия (ККП) са се свързали с отделни членове на организацията „Тянанмънски майки“ с предложения за компенсации за членове на семействата им, които са били убити в кръвопролитията на пл. „Тянанмън“. Майките на жертвите са отказали и са призовали чиновниците за открит диалог.

4 юни отбеляза 22-рата годишнина от кръвопролитията на пл. „Тянанмън“, когато лидерът на ККП Дън Сяопин (Deng Xiaoping) нарежда на армията да потъпче демократичното движение, избивайки хиляди хора.

По повод годишнината от кървавото събитие „Тянанмънски майки“ написаха отворено писмо, което бе публикувано от организацията Human Rights in China (HRIC).

„"Тянанмънски майки" многократно апелираха пред правителството през последните 16 години за диалог, но правителствените власти ни игнорираха. Тази година мълчанието най-после бе нарушено. Това би трябвало да бъде приветствано. Но какво в действителност означава този закъснял отговор? Ако властите искат просто да уредят въпроса от 4 юни с пари и да го направят „под масата“, то до какви резултати ще доведе това?“, гласи писмото.

Динг Зилин (Ding Zilin), представител на организацията, разказа пред  Groupe Radio France Internationale за посещенията на служители от Пекинското общинско бюро по обществена сигурност в някои от семействата на жертвите с цел осъществяване на личен контакт и обсъждане на възможни решения на тянанмънския въпрос на индивидуална база.

Членове на „Тянанмънски майки“ са били наблюдавани и тормозени от Обществена сигурност години наред. Те посочват, че наблюдавалите ги са същите хора, изпратени сега да обсъждат компенсации с тях.

Според организацията компенсациите сами по себе си не са достатъчни. „През 1995 г. ние започнахме да отправяме три искания за разрешаването на въпроса от 4 юни: истина, компенсация и [поемане на] отговорност“, заявява писмото.

Динг преразказа думите на чиновник, според когото е трудно да се говори за истината за 4 юни след толкова години и поради усложнението от факта, че някои хора са живи, а други – вече не.

При споменаването на все още живите тя посочи случая с тогавашния премиер Ли Пенг, който запитал член на семейството на загинал на пл. „Тянанмън“: „Е, колко искате?“

Ли Пенг е премиер през 1989 г. и издава заповед за въвеждане на военно положение на 20 май, подготвяйки сцената за кръвопролитията от 4 юни.

Признавайки трудността на обсъждането на истинското значение на случилото се на 4 юни, през 2006 г. „Тянанмънски майки“ променят исканията си, оставяйки настрана необходимостта от дискутиране на истината и прибавяйки искания за „основни права и интереси на жертвите“.

Те включват: „премахване на цялото наблюдение и персонални ограничения, наложени над жертвите от 4 юни и техните семейства; позволяване на семействата на загиналите да скърбят за обичните си без намеса; и предоставяне на чисто хуманитарна помощ от страна на съответните правителствени министерства към жертвите, които са в трудно положение“.

Писмото пояснява, че принципите зад тези искания са имената на убитите на 4 юни да не бъдат опетнени и семействата им да не бъдат опозорени, като на обсъждане подлежи всичко освен тези две неща.

Отвореното писмо споменава за страха на ККП от жасминовите революции в Близкия Изток и Северна Африка. В заключение авторите му посочват, че ситуацията в Китай след февруари тази година е най-суровата от 4 юни 1989 г. насам – с мълчание, завладяло цялата страна. Те изразяват изненадата си от непонятния факт, че бюрата по обществена сигурност са инициирали диалози на индивидуална база с някои от семействата на жертвите от 4 юни на фона на тази тягостна обстановка.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!