Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Опити за завръщане на маоизма

На 1 юни азиатското издание на Wall Street Journal (WSJ) публикува статия, озаглавена "Червен дух обгръща Китай: Със забавянето на икономическите и политически реформи маоистите се завръщат". Материалът посочва обстоятелствата и причината за завръщането на маоистите и пълното отчаяние на китайския народ от този стар трик.

Статията гласи: "Въпреки масовата полицейска акция във Вътрешна Монголия и столицата й Хохот, протестите продължават, подобно на тибетските бунтове от 2008 г. и тези в Шингжянг от 2009 г. Размириците не са ограничени до етническите малцинства." Според социолог от университета "Цингхуа" само през изминалата година са възникнали 180 000 широкомащабни протеста.

Материалът посочва: "Високопоставени чиновници се съгласиха, че пътищата на Китайската комунистическа партия (ККП) и на "масите" са се разделили, но няма ясен консенсус за справянето с проблема. Настоящите лидери са силно зависими от два стари трика: репресии и пропаганда. Това може би обяснява защо новите маоисти отново стават на мода в Китай."

Ху Шингдоу (професор по икономика в Пекинския институт по технологии): "Сегашната социална идея на Китай се изправя пред проблема как да се издигне Мао за символ. Работници, фермери и жалбоподатели изразяват искрено недоволство от Мао. Настоящите лидери трябва да стоят настрана от Маовия режим."

Статията добавя: "Ляво ориентираните стратези наистина се опитват да тласнат ККП към марксистката идеология. Наскоро маоистки уебсайт публикува снимки на поощряващи реформа известни личности, с примка около вратовете им."

На 29 май над 30 маоисти в Шанши проведоха Общо събрание, на което осъдиха известния икономист Мао Юши и експерта по история на ККП Шин Зилинг и ги класифицираха като "предатели".

След като прочита "Залезът на червеното слънце" на Шин Зилинг, Мао Юши публикува рецензия на книгата на 27 април, в която изброява всички Маови злодеяния, включително смъртта на над 80 млн. души от различни политически кампании. Мао Юши изтъква, че за Мао хората не са били нищо повече от парче месо.

На 23 май ляво ориентираният уебсайт Utopia публикува "пекинско народно обвинение" към Мао Юши и Шин Зилинг в подривна дейност, придружено от хиляди подписи, включително и на Маовите роднини и "левия крал" Сима Нан.

Статията гласи още: "Чонгчингският секретар Бо Шилай популяризира "Пейте червени песни и се борете с корупцията" и изпрати кадри и студенти в полята и фабриките. Освен публичното пеене на революционни песни, човек може и да използва мобилния си телефон, за да разпраща Маови цитати на местните жители."

У Фан, главен редактор на China Affairs: "Тази група хора иска да разреши проблемите на Китай с Маовите методи или идеи. Как могат настоящите китайски политика, икономика, култура, идеология, морална деградация и замърсяване на околната среда да бъдат разрешени по този начин? Невъзможно е. Те заблуждават както себе си, така и другите."

Статията на WSJ посочва и че: "Тези маоистки изказвания са притеснителни, защото те очевидно са получили одобрение и протекция от по-високо ниво. У Банггуо, втори в ККП, наскоро държа реч и атакува частната собственост. През април Ши Жинпинг, кандидат за следващото ръководство, говори пред възпитаници на Централната партийна школа и изиска от тях да използват марксизма-ленинизма и идеите на Мао Дзедун, за да разрешат настоящите проблеми на Китай.

Лин Хели, коментатор за Hong Kong Current Affairs: "Всеки знае, че Китай преследва целта на специфичен държавен капитализъм. Но ККП се е позиционирала като марксистко-ленинистка партия, така че те използват този етикет като оръжие за борба с опозиционните сили."

Статията на WSJ изтъква: "Един разрив отвътре може да наруши плана за трансфер на властта следващата година. ККП се носи по течението, тя може да се конфронтира с масите по всяко време. Икономическите и политическите реформи могат да се провалят и хората в Китай чувстват все по-голяма безнадеждност с ККП."

NTD репортери Li Yuanhan и Zhou Ping

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!