Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ли Сяою. Epoch Times

Проблеми с шивашката промишленост в Китай

Качествени китайски дрехи, произведени за износ в момента се продават на занижени цени на вътрешния пазар. Така шивашката промишленост на Китай, която пострада силно от световната криза се опитва да оцелее.

Според проучване на наши журналисти, проведено в китайската провинция Гуандонг, бързото покачване не себестойността на китайската продукция е довело до понижаване на задграничното търсене, затова китайските фабрики за производство на дрехи и обувки се оказаха в кризисно положение.

Улица Шансядзюбусин е едно от най-оживените търговски места в град Гуанджоу, много магазини тук, продават заводски излишък по занижени цени на търговците на дребно. Това означава, че цените в тези магазини представляват индикатор за състоянието на леката промишленост в Китай.

Според съобщение в Guangzhou Daily (Гуанджоу Дейли) на 21 май един магазин на улица Шансядзюбусин, район Ливан, град Гуанджоу окачил табела с надпис „Последен ден на разпродажба” и пред входа му имало изнесени много дрехи с цени 3-9 юана (0,63-1,89 лв.) за бройка. Служители на магазина казаха, че понижението на цените е главно заради закриването на много фабрики. На друг магазин висяла табелка с надпис „Супер цена: 1 юан за бройка” (0,21 лв.) за детски дрехи. Тези дрехи били направени от 100% памук и с високо качество.

Заместник председателят на Асоциацията на шивашката промишленост в Гуанджоу съобщи, че много дрехи са продавани за по-малко от 20 юана по Пътя Шандзю, което е много под себестойността им. По време на финансовата криза през 2008 година много стоки предназначени за износ останали в Китай и били продадени по занижени цени на вътрешния пазар. Въпреки това, многобройните разпродажби сега се дължат на излишък в производството или на това, че фабрики пред закриване разпродават стоката си.

Според информация в сайта на китайската текстилна борса, по време на проведения Китайски международен панаир за дрехи и аксесоари през март тази година, увеличаването на производствените разходи била най-обсъжданата тема сред търговците.

През 2010 година цената на памука се е увеличила с 50%, а стойността на труда се е повишила с повече от 15%. Много производители на дрехи казват, че за година стойността на единица продукция се е повишила с 20%. В обувната промишленост ситуацията е подобна – повишението е с 30-40%.

Guangzhou Daily  писа за компания, намираща се в град Сина и специализирана в производството на маркови джинси за деца. Една трета от продукцията е за вътрешния пазар, а две трети се изнасят за Европа. Миналата година средният месечен обем производство достигал 220 – 250 хил. бр., но през март количеството значително се понижило и сега средният месечен обем едва достига 100 хил. бр.

Ditai Textile е средно голяма фабрика за производство на облекла. Нейният директор Джан Дзяфу казва, че произвеждат седем типа продукти, но в момента има търсене само на три от тях и почти всички поръчки за тях за закрити, а нови поръчки няма. Много от работниците във фабриката се намират в принудителна отпуска. „Ситуацията тази година е по-лоша от времето на финансовата криза преди”, - казва Чжан.

Обувната промишленост също е в криза. Гуо Дженхуа е собственик на завод Баофу за производство на каучук, специализирана суровина за нуждите на обувните фабрики. Той смята, че увеличаването на себестойността води до повишаване цените на китайските обувки, а много чуждестранни клиенти са преминали на поръчки не от Китай, а от Виетнам и др. страни.

Г-н Гуо казва, че в Гуандонг основно се произвеждат обувки със средно и високо качество. През октомври миналата година поръчките са намалели с около 30%. В град Дзиндзян, провинция Фудзян основно се произвеждат обувки със средно и ниско качество и там ситуацията е още по-лоша. Неотдавна той бил в Дзиндзян и видял, че няма никакви поръчки, работниците са уволнявани, а много фабрики са закривани.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!