Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

„Без мълчание“ за 4-ти юни

22-рата годишнина от Кръвопролитията на 4-ти юни наближава. Наскоро видео анимация "Звукът на мълчанието" бе разпространена широко онлайн, пресъздавайки действията на ККП (Китайската комунистическа партия) на пл. "Тянанмън" и опреснявайки историческата болка за китайския народ. Хората в Хонконг ще изберат "Без мълчание" и ще продължат да скърбят по различни начини за потреслото света събитие от 1989 г...

Анимацията проследява трагичната 1989 г. и 22-те години на постоянство, трогвайки много нетизени. Тя е адаптация на английската филмова песен "The Sound of Silence". Авторът й Ronnie прие интервю с Apple Daily: "Когато мълчанието се превърне в глас, хората мислят, че всичко е нормално." Това е подобно на ситуацията в Китай и Хонконг.

Според Рони както и да се разглежда, кървавата репресия на ККП е изцяло погрешна. Той призовава хората да не погребват съвестта си: "Не се преструвайте, че нищо не се е случило." Рони е убеден, че тази анимация ще се гледа до деня на разплатата.

Неотдавна много хора в Хонконг започнаха траурни чествания в различни форми, с призив за справедливост относно 4 юни.

На 30 май около 2000 души в Хонконг, заедно със статуята "Богинята на свободата", участваха в "патриотично и демократично" шествие.

Председателят на Хонконгския алианс, Лий Чеюк-ян, посочва, че това е най-лошата година по отношение на репресиите срещу активисти за човешки права в континентален Китай. "Когато континенталната част няма глас, трябва да помогнем", казва той.

Лий: "Много активисти изчезват, хвърляни са в затвора, тормозени са, бити, поставяни под наблюдение и под домашен арест. Така че днес сме тук, за да изразим категоричния си протест срещу тази еднопартийна диктатура."

Въпреки че ККП френетично потиска дисидентите, много хора от континенталната част надигат глас чрез Twitter. На 30 май много от тях предприеха пътуване до Хонконг, за да участват в парада на същия ден.

Apple Daily съобщи, че г-н А. от Шенджен е изразил желанието си за мероприятия в Шенджен по повод 4-ти юни. Репресиите на ККП срещу дисидентите по-рано тази година са го подтикнали да пристъпи напред в този момент.

Г-жа Уанг, хонконгски студент: "Хората искат не само справедливост за 4-ти юни – те искат и истината."

Бей Фенг, известен Интернет писател от континентален Китай, също се включи в парада. Той обяви, че ще подкрепи открито Ай Уейуей и че не се притеснява от заплахите на ККП за отмъщение.

За този 4-ти юни Лий призова обществеността да се включи в бдението със свещи във парк "Виктория" и да настоява ККП да прояви справедливост към всички жертви от 4-ти юни, да освободи всички дисиденти, да прекрати еднопартийната система и да остави демокрацията да процъфти в Китай.

Лий: "Убедени сме, че на бдението на 4-ти юни ще присъстват 150 000 души, подобно на миналата година."

На 30 май група поде шествие до Бюрото за свръзка в Хонконг, в протест срещу арестите на активисти от страна на ККП. Групата настояваше за незабавното освобождаване на Ай Уейуей и за край на еднопартийната система.

Доналд от "Victoria Park Elder Brotherhood", хонконгска правозащитна група, публикува плакати, които да бъдат разпространени на Times Square и в парк "Виктория", гласящи "Справедливост за 4-ти юни".

Фриймън, администратор на RebuildHK, ще качи в мрежата колекцията си от доказателства за събитията на "Тянанмън", включително сведения на партийния People's Daily за репресиите.

Фриймън заяви, че художник е провел интервю с Анита Мей в подкрепа на продемократичното движение, което е получило широк отклик сред читателите, но е било бързо изтрито от блога. ККП полага усилия да потъпква всякакви опити за справедливост, но това с нищо не променя какво хората искат в действителност.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!