Следвайте "Буднаера" в Телеграм

1-ви юни: кое е добро за децата ни?

Пари и слава, или скромност и почтеност? А може ли и двете?...

Китай е цивилизация с 5000-годишна история. Китайците са известни с наблягането на "домашното възпитание". Древните китайци учили децата си, че човек трябва първо да издигне своите морал и добродетели, за да имат здраве и успех в живота, както и силни народ и държава.    
Тази опираща се на опит мъдрост е от значение за бъдещите поколения, както показва древната история.

Големи амбиции и високи цели

Джуг Лианг (Zhuge Liang, 181-234 г.) бил известен политик и военен стратег в древен Китай. Той олицетворявал китайските добродетели на лоялност и мъдрост. Служил всеотдайно на страната и народа, работил усърдно за общото благо и се превърнал в модел за подражание на бъдещите поколения. Учил децата си да са великодушни.

На 54 години Джуг Лианг написал известната книга „Напътствия към моите деца“ и я посветил на своя 8-годишен син Джуг Чан. Книгата обобщава живота на Джуг Лианг, разказвайки за неговите преживявания. Тя също изброява отговорностите, които носели децата му.

В книгата той призовава децата си да бъдат спокойни и да поправят своите недостатъци. Той казва, че за да се постигне благороден характер и висок морал, човек трябва да е скромен. Ако сърцето не е спокойно, човек не е в състояние да определи ясно целите си в живота и ако неговото съзнание не е в покой, не може да постигне велики неща.

Джуг Лианг имал големи очаквания от децата си. Неговото насърчаване към скромност и висока нравственост довели до постигане на високи идеали от децата му. Те нямали светски желания, служели лоялно на страната и имали висок принос към обществото и нацията.  


Безупречна репутация

Шу Миен (Xu Mian, 466-535 г.) бил политик и мъдър чиновник по времето на династията Лианг. Макар и да заемал висок пост в императорския двор, през целия си живот той бил много строг към себе си, честен във взаимоотношенията си с другите, благоразумен, пестелив, неподкупен и не придобил, нито притежавал имущество. Давал повечето от заплатата си на бедни роднини, приятели и обикновени хора, като оставал без спестени пари.

Неговите подчинени и стари приятели го посъветвали да придобие имущество за наследниците си, а той отговорил: „Другите хора могат да оставят имущество на наследниците си, аз ще оставя на моите една неопетнена репутация. Ако внуците ми са добродетелни и способни, ще натрупат собствено богатство. Ако са неспособни, няма да им помогне дори да им оставя състояние.“

Шу Миен учил децата си да се държат добре и да имат висок морал. Веднъж той написал писмо до сина си Шу Сонг: „Нашите предци ни оставиха чиста и неопетнена репутация. Те не говореха за придобиване на лично имущество. Стара поговорка гласи, че е по-ценно да дадеш на децата си Книгата на знанието, отколкото да им оставиш кофа със злато.

След внимателно обмисляне на тези думи разбрах, че те носят дълбока мъдрост. Въпреки че не съм много талантлив, имам надежди и стремежи. Следвам мъдростта на древната поговорка и няма да спра да го правя. След 30 години висок пост в правителството, мои ученици и стари приятели ме съветват да придобия за вас земя и имущество, докато все още имам работа и власт. Отказах да приема този съвет. Вярвам, че най-много ще бъдете облагодетелствани, ако ви оставя като наследство моята ценна и неопетнена репутация“.   

Наследниците на Шу Миен станали известни почтени хора.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!