Следвайте "Буднаера" в Телеграм

София ФАН. Epoch Times

Китай с вековно засушаване

Така продължително засушаване в централните и източните си части Китай не е виждал между 50 и 100 години. Много реки са пресъхнали напълно. Разположените под яз. „Трите клисури” области са в ужасно състояние, река Яндзъ намалява, а най-голямото сладководно езеро в Китай е почти пресъхнало. Огромни територии са изправени пред катастрофа...

Човешката дейност също оказва пагубно влияние. Питейната и поливната вода не достигат, посевите от ориз умират, товарните кораби не могат да плават.
Печално допълнение към останалите проблеми е и застрашен от изчезване животински вид.
 
Изчезващата безпера  морска свиня (Neophocaena phocaenoides; вид делфин)

Резервата Тиен-е-Джоу е блатисто езерно място в басейна на река Яндзъ в близост до централната провинция Хубей. Това е единственото убежище на застрашения вид безпера морска свиня.

Езеро Поянг, най-голямото сладководно езеро в Китай, пресъхна и автомобили могат да се движат по дъното му. (От източник в Китай)
Ухан страда от най-тежката суша за последните 60 години (От източник в Китай)

В периода на размножаване, който продължава от април до юни, най-лошата суша от 50 години насам причини спадане на нивото на водата в повечето езера до 3 метра, а в някои места дълбочината не надвишава 2 метра. Това води до застрашаване живота на безперата морска свиня, съобщи Yangtze Daily.

Хората също допринасят за понижаване нивото на водата в езерото. Въпреки, че водата която тече от река Яндзъ в езерото е строго забранена за ползване, жителите от близките села я изпомпват непрестанно, за да покрият нуждите си по време на сухия период.

Според китайските медии, ниското ниво на водата не само пречи на животните да се движат, но и ги прави нещастни. В една статия се казва, че когато научни сътрудници от резервата проверявали състоянието на един от бозайниците, репортер заснел сълзи в очите на животното.

Когато на 20 май научни сътрудници от резервата Тиен-е-Джоу, проверявали състоянието на една безпера морска свиня в близост до река Яндзъ
Когато на 20 май научни сътрудници от резервата Тиен-е-Джоу, проверявали състоянието на една безпера морска свиня в близост до река Яндзъ, репортер направил тази снимка, на която е уловил течащите сълзи от очите на животното. (От източник в Китай)

Езеро Поянг

Езеро Поянг, най-голямото сладководно езеро в Китай, преживява най-голямата суша за последните 100 години. В сравнение с миналата година, в езерото е останала само една десета от водата. Някои райони на езерото за напълно пресъхнали, а на места пукнатините в земята достигат 10 сантиметра. На 21 май китайското национално радио съобщи, че по „дъното” на езерото се движат леки автомобили.

Уан Сиалонг, който работи в резервата на езеро Поянг вече 28 години, каза за CNR, че сушата убила голямо количество водни растения, риби, ракообразни, миди и сега застрашава прелетните птици.

Оризовите зърнени култури са също в опасност.

Сътрудник от правителството на област Поянг разказа за Epoch Times, че сушата ужасява със своите мащаби, всички водохранилища и езера са почти пресъхнали.

„Река Яндзъ пресъхва, а езеро Поянг отдавна е сухо. Ако „старият дядо Небе” не изпрати дъжд, няма да има никаква реколта. Провинция Дзянсу е най-големият производител на зърно в страната, но тази година загубихме почти цялата реколта”, - казва той.

131 големи и средни напоителни помпени станции в градовете Нанчан, Дзюдзян и Шангра, провинция Дзянсу, не могат да изпомпат достатъчно вода, поради ниското ниво в езеро Поянг.

На 21 май държавните китайски медии съобщиха, че засушаването е засегнало около 5 330 000 му (355 313,99 хектара) ориз в област Дзянсу. В средата на сезона е невъзможно да се засее ориз на приблизително 1 400 000 му ( 93 482,38 хектара), тъй като в оризищата просто няма вода.

В провинция Хунан (друг голям производител на ориз) 28 окръга са силно засушени, а 12 са в много тежко състояние.

Най-силно пострадал е окръг Синхуа, където 90% от полетата не са засети.

В района на езеро Донтинг, известен като благодатен край, голяма част от ранната култура ориз за този сезон е загинала от сушата.

Езеро Поянг, най-голямото сладководно езеро в Китай, пресъхна и автомобили могат да се движат по дъното му.
Езеро Поянг, най-голямото сладководно езеро в Китай, пресъхна и автомобили могат да се движат по дъното му. (От източник в Китай)

Речните превози

Служител от управителният отдел за река Яндзъ каза пред в. Telegraph, че такава суша вижда за пръв път от половин век насам. Нивото на водата в реката е най-ниското от 2003 година, когато започва строителството на язовирната стена „Трите клисури”. Въпреки, че е неизбежно да има дъждове, той се страхува, че дори проливни дъждове няма да повлияят силно на нивото на водата.

Търговията също страда от засушаването, корабоплаването по Яндзъ вече е проблемно.

В провинция Шандонг заради ниското ниво на водата повече от 1 300 речни моторни лодки и товарни кораби са заседнали в Дзаоджуанг на Гранд канала, който свързва Пекин с Ханджоу, съобщи на 24 май телевизия NTD. На ден се пропускат само 300 лодки, а съдове с водоизместимост повече от 1 500 тона не се допускат.

В същия доклад се цитира изследване на земеделския отдел на Хубей, в който се съобщава, че бедствието е оставило без вода повече от 300 000 човека и около 100 000 домашни животни.


Правителствени мерки

На 19 май Държавният съвет на Китай публикува доклада „Строителен план на язовирната стена Трите клисури”, признавайки, че язовирната стена е повлияла отрицателно състоянието на река Яндзъ. На 20 май властите решиха да увеличат количеството вода пропускана през язовирната стена до 10 000 кубически метра в секунда, за да облекчат последиците от засушаването надолу по течението.„Признаването на някакъв проблем с язовира показва, че проблемът е наистина сериозен и властите повече не могат да го крият. И вече някои чиновници не могат да избегнат наказание”,  разказа експерта по хидро съоръжения Уан Уейлоу за Epoch Times.

По думи на бившия репортер на агенция Шинхуа Дай Цин, съобщението за отрицателното влияние на язовирната стена върху екосистемата в действителност позволява на Ху Джинтао и Уен Джябао публично да се разграничат от ерата на Ден Сяопин и Ли Пена, когато е било взето решението за построяването на язовира (интервю в Apple Daily). Години наред Дай Цин провел обширно изследване и написал книга за язовира.

Дай определя язовира „Трите клисури” като тежко бреме, национална катастрофа и източник на безброй страдания за китайския народ.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!