Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Людмила ДЁМИНА. Epoch Times

Китайска токсична продукция – главоболие за Русия

Съвсем наскоро Русия върна на Китай голямо количество токсични продукти: фъстъци, орис и елда. Руски чиновници заявиха, че китайските токсични храни са им главоболие и ако Китай не вземе мерки за безопастността на хранителните продукти, двустранните им търговки отношения ще се влошат...

Конфискувани в САЩ храни, внесени от Китай през м. април. Токсични продукти и некачествена стока от Китай може да станат причина за разваляне на международните отношения и да предизвикат международно напрежение Снимка: epochtimes.com

Според съобщение на радио „Гласа на Америка”, 180 тона токсични фъстъци  са били върнати в Китай от границата на Русия в Байкалски край преди няколко дни. Служител от местния отдел за контрол разказа, че внесените от Китай фъстъци  не отговарят на руския стандарт за храните. Тестовете установили наличие на токсичен хром в тях.

По същата причина бяха върнати на Китай още 60 тона токсични фъстъци, но този път в района на Крайморски край.

Отделът за граничен фитосанитарен контрол на Русия наскоро е задържал общо около 175 тона китайска токсична елда погранично от южната част на страната до Кавказ . Китайската елда не само че няма сертификат за качество, но и на вкус и мирис има особени характеристики.

Говорителят на отдела за карантинен фитосанитарен контрол на държавната граница на Русия, Олег Зимин, заяви, че съществуват много проблеми с ориза в Китай. Въпреки това вносът от Китай на ябълки и круши в сравнение с ориза има по-малко проблеми. Той каза, че ако Китай не вземи мерки за безопасността на хранителните продукти и не предостави на Русия гаранция за качеството им, това ще повлияе на двустранните им търговски отношения.

Говорителят каза: „С изключение на заешкото е наложена забрана за внос на китайско месо. Но ние знаем, че китайската страна желае да развива животновъдство и иска да изнася за Русия големи количества свинско и говеждо. Но не сме доволни от качеството и безопасността на китайската продукция, затова се надяваме, че Китай ще разреши този проблем. Първият етап по разрешаването на проблема е осигуряване на безопасна храна за животните”.

Той също така добави, че друг голям проблем за страната е, че Китай е взел под наем голяма част от земите в далечния източен край на Русия. По време на обработката им китайските селяни използват химически вещества, които отделят вредни съставки в почвата и я замърсяват.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!