Следвайте "Буднаера" в Телеграм

По Matthew Robertson (Epoch Times)

Китайски демократичен лидер обвинява съпругата си в шпионаж

Китайският дисидент Лиу Ганг на 3 май 1999 г. в Кеймбридж, Масачузетс, след като е получил разрешение за пребиваване в САЩ. Лиу е излежал 6-годишна затворническа присъда в Китай заради участието си в демократичното движение на пл. "Тянанмън". (John Mottern/AFP/Getty Images)

Бивш лидер на студентското движение на пл. „Тянанмън“ от 1989 г. е обвинил съпругата си в шпионаж за Китайската комунистическа партия (ККП) в серия публикации в Twitter и онлайн блогове през изминалия уикенд. Съпругата му отрича обвиненията...

Лиу Ганг (Liu Gang) е изгнаник в САЩ и член на задграничното Китайско демократично движение. Той се запознава със съпругата си преди 4 години онлайн и на първата им среща на живо тя му предлага брак.

Момичето е младо, красиво, възпитаничка на първокласна бизнес школа в САЩ и мениджър в голяма фирма, и той се съгласява - това трябва да е “по американски”, си обяснил той странното й бързо предложение за женитба. Името й е Гуо Ингхуа (Guo Yinghua), но в съобщенията си на Twitter  Лиу я нарича „офицер Гуо“.

Лиу твърди, че нейната мисия е да шпионира Китайското демократично движение и че той разобличава случая, за да предупреди света за „коварните методи“ на режима в континентален Китай. Той е докладвал за нея на ФБР и по думите му разполага с куп доказателства.

Съпругата му заявява, че ще го съди за клевета. Двамата имат двегодишна дъщеря и са в процедура по бракоразводно дело.

Доказателствата за шпионския произход на съпругата си, които Лиу твърди че има, включват диплома от военна академия в Китай, серии от странни банкови трансакции и дълъг списък от случки, звучащи като от филма “Дълга целувка за лека нощ”.

Според Лиу съпругата му вече е признала в съда, че е завършила военна академия в Китай, че е била тайно обучавана за шпионин няколко години, че е работила в китайската армия с ранг „капитан“, и че е излъгала в документите си за зелена карта. Epoch Times не успя да се свърже с някой от двамата или да удостовери предполагаемите признания на Гуо в съда.

Заради активната си роля в организирането на протести срещу китайския режим през годините, Лиу се превръща в мишена на китайското военно разузнаване, което по думите му решава да приложи срещу него стратегия за смазване на опонента с всички необходими средства. Според него именно това е причината за появата на „офицер Гуо“ през 2007 г. и за бързото й сближаване с него.

Лиу твърди, че Гуо започнала много бързо да го ограничава от парите му и му забранила да се въвлича в мероприятия против Китайската комунистическа партия. Тя също така обичала да харчи пари - неговите пари - за луксозни коли, диаманти и други луксове, като дори прехвърляла парите от неговата банкова сметка на други сметки, каквито Лиу твърди, че тя притежавала 13.  

В своите онлайн публикации Лиу пише, че съпругата му настоявала да е завършила Университета на Шанхай, но на едно събиране срещнали нейни познати, които й отдали чест като на военен, след което тя веднага ги извикала настрана и ги нахокала да спрат да го правят. По-късно Луи научил истината за следването на Гуо от нейната майка.

Поредица от случаи в няколкото години брак навеждат Лиу на мисълта, че съпругата му е твърде добър стрелец, има доста обширни познания във военните дела, експерт е в отбранителното шофиране, поддържа тайни банкови сметки и е твърде добре запозната с електронното устройство на автомобила.

Освен това според Лиу няколко от шаферките на сватбата им, поканени от Гуо, всъщност са били известни агенти на ККП.

Лиу Ганг посочва, че не разобличава „офицер Гуо“ заради лично отмъщение, а защото иска САЩ да разберат начина на действие на ККП.

„Не трябва да им се позволява да бъдат толкова арогантни в свободния свят“, пише той в блога си.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!