Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

4-ти юни: чувствителна дата за ККП

С наближаването на годишнината от Кръвопролитията на пл. Тянанмън китайските демократи зад граница стартираха онлайн възпоменателни мероприятия. Хонконгският алианс призова за повече обществено участие в неговото бдение със свещи. В Китай обаче на хората, определени като "чувствителни" [за режима] е забранено да участват във възпоменателните дейности от полицията.
Не им е позволено дори да носят бели ризи.

Следващата събота е 22-рата годишнина от събитията на Тянанмън. Доцент Шиа Йелянг от Пекинския университет заяви в Twitter на 26 май, че е бил интервюиран от властите, които са поискали от него да не участва в никакви чествания на пл. Тянанмън.

Шиа е един от смелите учени, които публично настояват властите да преразгледат случилото се на пл. Тянанмън. Той често критикува комунистическата партия (ККП) и е защитник на установяването на конституционно законово управление. В отвореното си писмо до Централния отдел по пропагандата той критикува потисничеството на ККП над словото и мисълта.

Цай Йонгмей, изпълнителен редактор на сп. Open magazine: "С приближаването на 4 юни ККП прилага пълен надзор над дисидентите в Китай, особено в Пекин. Много интелектуалци са били разпитани от полицията. Те (ККП) се страхуват от възпоменателни мероприятия".

Цай изтъкна, че освен да потиска възпоменателните чествания на Кръвопролитията на Тянанмън в Китай, ККП се намесва и в планираните мероприятия в Хонконг.

Цай: "През 2010 г. не бе разрешено изложението на "Богинята на демокрацията", статуя, направена от китайци зад граница. Мисля, че определено е имало натиск от Пекин."

Хонконгският алианс ще проведе "реабилитационно шествие" и кампания за издигане статуята на Богинята на демокрацията, с призив към хората да участват в бдението му със свещи. Председателят на Хонконгския алианс, Лий Чеюк-ян, заяви, че при повдигане на ново обвинение, той ще поеме отговорност.

Г-н Шиа е бил студент в Университета Цингуа и свидетел на Кръвопролитията на пл.Тянанмън. По думите му ККП започва лъжливата си кампания от средата на май.

Шиа: "Това показва, че ККП е избила хора през 1989 г. Кръвопролитията на пл. Тянанмън могат да се нарекат важно събитие. Защо е важно събитие? То отбелязва пълната корупция на ККП.

Пребиваващият в чужбина демократичен активист Шие Уанжун призовава китайците в Китай да носят бяло, черно, сиво и други едноцветни дрехи на 4 юни и да излязат по градските площади в провинциалните столици в памет на младите животи, отнети от ККП.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!