Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Тласнат по път без връщане назад

На 26-ти май три инцидента с взривени коли възникнаха в три правителствени сгради във Фуджоу, Джянгши, причинявайки смъртта на 2-ма души и оставяйки шестима ранени. Заподозреният, Чиян Мингчи, също е загинал на място. Преди смъртта си Чян е посочил в блога си, че незаконните събаряния на домове са довели до огромни негови загуби. 10г. той подавал жалби пред правителството напразно, което го принудило да отиде в крайност.

Според местен бюлетин по обществената сигурност в 9:18 сутринта на 26-ти май се е взривила бомба в автомобил в паркинга на градската прокуратура; в 9:29 ч. втората експлозия е била в сграда на областните власти; в 9:45 ч. третата е била до сградата на Администрацията по храни и лекарства.

По думите на очевидци първата експлозия е била мощна, унищожила е 3 коли и е повредила стъклата на близките сгради. Втората експлозия е била дори още по-силна, с нанесени щети на правителствената сграда и автомобилни отломки на 100m разстояние. Третата експлозия е била по-слаба от първите две.

Г-н Хе, местен жител, разказа пред NTD: "В сградата на областната администрация имаше много отдели – като хазната, отдел Жалби, отдел Архиви и др. Областните служители и партийният секретар са там. Заподозреният е поставил експлозивите в гаража. Има ранени, но не зная броят им, защото там е въведено военно положение."

Според Бюрото по обществена сигурност на Фуджоу от експлозиите има 2-ма загинали – един на място и един в болница, 3-ма са сериозно ранени и 3-ма са с леки наранявания.

Местни нетизени съобщиха за по-голям брой жертви в блоговете си. Снимки от очевидци са били насилствено изтрити от охраната на местопроизшествието. Властите блокираха информацията, включително по мобилните телефони. Всички местни основни училища бяха затворени.

Г-н Хе: "Много полицаи и полицейски коли са там; кордонът беше поставен надалеч, за да не допуска хората близо до мястото. Местните линейки не бяха достатъчно, така че линейки от близките болници също бяха извикани за спасителните операции.

Полицията обяви, че 52-годишният безработен заподозрян, Чян Мингчи, е бил местен жител, който е загинал по време на експлозията. Шинхуа съобщи, че заподозреният е местен селянин, недоволен от съдебно дело. По-късно репортажът бе премахнат.

Преди смъртта си Чян Мингчи е писал в блога си, че предишният областен управник, партийният секретар Ши Донгсен, е присвоил над 10 млн. ренмимби от фондовете по присвояване на земи за изграждането на магистралата Пекин-Фуджоу, от което той загубил над 2 млн. ренмимби. Чян Мингчи завеждал жалби над 10 години без никакъв резултат.

Чян е написал, че съдиите са източник на корупция. "Днес обикновените хора са потискани; утре ще е денят за разплата за нарушителите. Накрая аз ще предприема действия справедливостта да възтържествува."

Активистът за човешки права Чо Лифа от Хъбей: "Много съдии се съюзяват с престъпници и корумпирани чиновници, тласкайки хората към гняв и отмъщение, така че това не е нещо странно. Съдебните системи в Китай не третират жалбоподателите съобразно закона. Негодуванието на жалбоподателите е достигнало своя връх."

Миналия септември тричленно семейство се самозапали в знак на протест срещу принудителното разрушаване на дома им. Правителствени служители просто отстраниха телата им. През юли м.г. Лю Зуйченг взриви експлозиви в данъчен офис в Чангша, Хунан, убивайки 4-ма и оставяйки 19 ранени. Този месец кредитен съюз в провинция Гангсу бе нападнат с бомба от газолин, причинявайки смъртта на няколко десетки души.

Този инцидент разпали разгорещена дискусия сред нетизените. В онлайн анкета 96% от гласувалите са заявили, че заподозреният е бил добър човек. Някои от тях запитаха: "Кой го тласна по този път, от който няма връщане назад?

Много нетизени заявиха, че хората са решили да не се самозапалват, а да отвърнат на удара. "Този свят трябва да е твърде побъркан, за да принуди селянин да се превърне в бомбен експерт." "Облакът-гъба е освобождаването на народния гняв." "Потисничеството на ККП е разгневило хората." "Или експлодирай в тишината, или умри в нея."

NTD репортери Tang Qingmei, Li Yuanhan и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!