Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

Обвинителен акт за статия срещу Мао Дзедун

Изтъкнатият либерал и икономист Мао Юши бе призован за публично съдебно дело
от китайски левичари, заради статията си "Разкрийте истинското лице на Мао Дзедун".
Според китайски адвокати подобен процес е неоснователен. Хората в Китай се надяват да чуят истината за историята и да гледат делото по телевизията.

На 27 април икономистът либерал, Мао Юши, публикува статията си "Разкрийте истинското лице на Мао Дзедун" в отговор на експерта от ККП (Китайската комунистическа партия) Шин Зилин и книгата му "Заслуги и слабости на Мао Дзедун", разкриваща истината за избитите от Мао милиони китайци и унищожаването на традиционната култура. Тази книга бе преиздавана солидно след публикуването й.

Китайският ляв сайт Utopia публикува на 23 май обвинителен акт срещу Мао Юши и Шин Зилин. Близките на Мао Юши също имат принос в обвинението. Те обвиниха Юши в клевета срещу ККП и Мао, както и в подривна антидържавна дейност, довела до размирици.

Лиу Шяоюан (пекински адвокат): "В правото няма процедура за подобна група обвинители и обикновените граждани не могат да издават обвинителни актове. Издаването им е отговорност на ръководния отдел, тъй като той представлява държавата. Той трябва да предяви обвинение, преди да се премине към правни процедури."

Според адвокат Лиу Шяоюан, те умишлено са привлекли медийно внимание в духа на Културната революция.

Историкът от ККП, Лин Баохуа отбеляза, че 30 години след смъртта на Мао, ляво ориентирани все още се срещат, поради борбата на ККП да попречи на китайското общество да научи истинската история.

Лин Баохуа: "Дали да се популяризират или отрекат Маовите принципи е все още дилема за ККП и обществото. Пълното отричане на Мао би означавало, че той и последователите му са доказано неправи, ето защо ККП продължава да прикрива истинското лице на Мао."

Мао Дзедун е върховен лидер на ККП от събранието в Зуни през 1935 г. до смъртта си през 1976 г. За този период са избити 70 милиона китайци, а политически движения са постоянно провеждани от 1949 до 1976 г. Само по време на Културната революция са засегнати ½ китайски семейства.

Пао Тонг (секретар на бившия лидер на ККП, Джао Зиянг): "Добре е, че Мао Юши критикува Мао Дзедун, и Utopia се обръща към съда. Добре би било, ако съдът отхвърли случая, но ако го приеме – също е добре, тъй като съдебният процес ще бъде следен отблизо от обществото, което е точно каквото искаме."

Илюстрация, озаглавена "Мао Дзедун в покаяние", се появи на Sina.com, когато ляво ориентираните повдигнаха обвинението си. Тя изобразява бронзова статуя на Мао на колене, с дясна ръка на гърдите, в дълбоко разкаяние.

Лин Баохуа заяви на ляво ориентираните, че ако ще се повдигат обвинения, най-добре е това да стане по телевизията при пълна прозрачност на процеса.

Лин Баохуа: "Ако греховете на Мао се изброяват, това ще отнеме куп книги. ККП няма да го направи, защото ако това се публикува, с нея е свършено."

NTD репортери Liang Xin ,Zhao Xinzhi и Wu Huizhen

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!