Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Chen Jinghui (Epoch Times) (със съкращения)

Китайци искат земите си обратно от държавата

Собственици на "държавно стопанисвани частни имоти под аренда" в гр. Хангджоу апелират всеки понеделник за връщане на собствеността им. (Снимка: архив на апелиращите)

През 50-те и 60-те години под лозунга за социалистическа реформа китайският комунистически режим принуждава частните собственици да отдадат под аренда имотите си на правителството. Тези имоти се наричат „имоти под аренда“ и оттогава не са били върнати на собствениците им. След Културната революция на тях не се плаща и рента.

Вече трета година в гр. Хангджоу (Hangzhou), провинция Джежянг (Zhejiang), група собственици на недвижими имоти се събират пред Бюрото по жилищна администрация всеки понеделник с искане правителството да им върне имотите, стопанисвани в момента от държавата. През последните години исканията за връщане на имоти от държавата стават все повече.

Апелиращите разказват за липсата на избор, за принудата да отдадат имотите си и за унизителните предложения за компенсации, и цитират член 13 от Китайската конституция за неотменното право на гражданите на частна собственост. В отговор на исканията им обаче идват трудности и спънки десетилетия наред, а в някои случаи – и арести.

Китайските власти никога не са публикували броя на този вид имоти под аренда. Според някои неправителствени организации обаче става въпрос за над милион и дори няколко милиона от тях.

Чрез документ, издаден от Върховния народен съд през 1964 г., държавата анулира правата на собствениците на имоти, стопанисвани под наем от държавата. Оттогава този документ е използван срещу тях от чиновници на различни нива, които сега продават незаконно придобитите навремето имоти.

Според разследване на адвоката Гао Джишенг (Gao Zhisheng), стремежът на държавата да придобие имотите под аренда започва през 1956 г. с документ на ЦК на ККП, обявяващ частната собственост в градските зони за директно противопоставяща се на установяването на социализма. Поради това частните имоти „трябва да бъдат стопанисвани и напълно контролирани от правителството. Собствениците ще бъдат възнаградени подобаващо.“

Гао определя това като „принуда под деспотичното управление на режима“ и отбелязва, че тези имоти все още принадлежат на първоначалните им собственици, въпреки многобройните издадени от държавата документи след 1964 г. в опит за смяна на собствеността – в разрез с Конституцията и закона.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!