Следвайте "Буднаера" в Телеграм

У Сюэ Эр. Epoch Times

Китайски дисидент осъден на осем години затвор

Бившият директор на Асоциацията на експертите по наука и техника на провинция Шанси и високопоставен китайски служител Дзя Дзя, в момента излежава осем годишна присъда в Китай за критикуване на режима и призив към демократични реформи в страната. Той бил арестуван при връщането си в Китай от чужбина, където живеел от 2006 год. като политически бежанец.

На 22 октомври 2006 година, Дзя Дзя решава да се откаже от влиятелното си положение и осигурен живот, и заминава като турист в Тайван, за да потърси там политическо убежище. Но след неуспешен опит, той се връща в Хонг Конг и на пресконференция публично заявява оттеглянето си от редовете на Китайската комунистическа партия (ККП).
На 25 септември 2007 година, ООН го признава за политически бежанец и на 26 юни 2008 година Дзя получава разрешение за постоянно жителство в Нова Зеландия, където в момента живее синът му. Но петнадесет месеца по-късно Дзя решава да се върне в Китай.

В своето писмо, което той предаде специално на Epoch Times преди да се качи на самолета за Пекин на 22 октомври 2009 година, Дзя Дзя пише: „Връщам се в родината си, защото искам да помогна и да призова членовете на ККП, войници, военна полиция, сътрудници на обществена и държавна сигурност и целият китайски народ от всички етнически групи, да престъпят смело напред и заедно да свалят тиранията, за да дойде демокрацията в Китай... Заставам право в лицето на тоталитарния комунистически режим в Китай, най-порочният и жесток в човешката история”.

Го, синът на Дзя Дзя, научил от роднини, че баща му е осъден за подривна дейност срещу държавната власт. Го също съобщи за Epoch Times, че ККП използва шпиони зад граница, за да издирват дисидентите, да ги заплашват и да им оказват силен психологически натиск. Самият Го бил заплашван със смърт. Много от дисидентите страдат психически разстройства, заради постоянния стрес, в който са принудени да живеят. Дзя Дзя страдал от безсъние и трудно се съсредоточавал, това може би е една от причините да се завърне в Китай, предполага синът му.

Според Го, баща му прави това, което е нормално да се прави във всички демократични страни и не противоречи на международните закони. „Той не върши нищо незаконно”, - казва Го.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!