Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Лу ВЭН. Epoch Times

Глезенето на децата, може да ги погуби

Съществува древна китайска поговорка: „Глезено дете - беда за семейството”. Това не е трудно да се разбере. Но когато някой каже, че снизходителното отношение към чуждите прищявки се равнява на убийство, е възможно много хора да не го разберат и повярват. Не избързвайте с изводите. По-долу е представена история от „Записките на Юеуей Цаотан” (том 7, бр. 24).

Имало едно време двама братя, по-големият се казвал Джан Еръю, а по-малкият – Джан Санчен. Когато Еръю починал, синът му бил още малък. Санчен обичал племенника си, като собствен син. Когато детето порасло Санчен му купил земя, помагайки му да създаде семейство, за което изхарчил всичките си пари.

Въпреки това, заради прекомерното снизходително отношение към него, племенникът му израснал много високомерен. Поощрявайки похотливите си страсти, той често се развличал с различни жени. Но в края на краищата се разболял от странна болест и умрял.

От скръб здравето на Санчен се влошило, въпреки че много съседи го хвалели за „добротата” към племенника му. Не минало много време и Санчен се разболял, изпаднал в безсъзнание, но докато бил в това състояние, получил видение. Той разказал за това така: „Много странно, моят брат Еръю искаше да ме съди. Обвиняваше ме, че аз съм убил сина му. Това е толкова несправедливо!”

Но след няколко дни, ума на Санчен се прояснил и той казал на близките си: „Вината наистина е моя. Племенникът ми не беше лош човек. Аз му помогнах толкова много материално, но не го възпитах. Затова и животът му приключи така трагично. Не го ли погубих аз?” – Санчен бил изпълнен с разкаяние.

В „Записките на Юеуей Цаотан” авторът пише: „Познавах един човек, който ме помоли да напиша епитафия за мащехата му. Той каза: „Майка ми имаше две деца, мащехата ми – едно. Мащехата се отнасяше и към трите деца еднакво и трите еднакво обличаше, хранеше, наказваше за постъпките”. Тя беше много добър човек!”

Санчен бил порядъчен човек, но му се наложило да понесе тежък урок. Трябва да се поучим от този пример и да възпитаваме децата си правилно.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!