Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Wu Xue'er (Epoch Times)

Бивш китайски политически беглец осъден на осем години затвор

Бивш високопоставен китайски чиновник и известен критик на китайския режим, който забягва от Китай през 2006 г. и получава политическо убежище на Запад, впоследствие решава да се завърне в Китай и сега е осъден на 8 години затвор там.

Жия Жия бе арестуван на международното летище в Пекин на 22 октомври 2009 г. Снимката е направена преди да се качи на смолета за Нова Зеландия. (Epoch Times)

На 22 октомври 2006 г. Жия Жия (Jia Jia), бивш генерален секретар на Асоциацията по наука и технологии на провинция Шанси, се отказва от влиятелния си пост и живот в Китай и си тръгва от туристическа обиколка в Тайван, за да търси политическо убежище. Той носи и списък с имената на 700 души, заявили оттеглянето си от Китайската комунистическа партия (ККП).

Жия Жия заяви, че причината за бягството му е намерението му да популяризира китайската демокрация зад граница.

След неуспешния си опит да получи политическо убежище в Тайван той остава в Хонконг, където на пресконференция публично заявява прекъсването на всякакви връзки с ККП и призовава международната общност за подкрепа.

Той получава политическо убежище от ООН през 2007г. и постоянно жителство в Нова Зеландия през 2008 г., но няколко месеца по-късно решава да се върне в Китай.

Преди завръщането си Жия Жия оставя писмо до Epoch Times, в което пише, че се завръща в родината си, за да окуражи членовете на ККП, нейните кадри и целия китайски народ да преминат към демокрация, и посочва, че ще се изправи срещу „най-злия и брутален” режим в човешката история.

При пристигането си на пекинското летище той е незабавно арестуван, след което е осъден на 8 години затвор и 2 години лишаване от политически права.

Според сина на Жия, Жия Куо (Jia Kuo), решението на баща му да се върне в Китай е било поради психологическия тормоз над дисидентите зад граница от страна на ККП, който „унищожава човека, без да пролива кръв”. И двамата са изпитали това върху себе си, включително да бъдат следени и заплашвани със смърт.

Куо добави, че шпионите на ККП използват различни средства за създаване на огромен психологически стрес за дисидентите зад граница, довеждайки при някои до постоянни психологически проблеми. Той самият е започнал да изпитва силен физически дискомфорт и размътено съзнание, както и да има проблеми със съня. Постоянният стрес не им позволявал да живеят нормално.

Разбира се, наскорошната присъда на баща му в Китай не е особена изненада за Куо, предвид че Жия Жия е призовал членовете на ККП да се оттеглят от партията и е участвал в многобройни продемократически мероприятия. Той обаче изтъква, че действията на баща му са позволени в свободните държави и са в съгласие с международните закони.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!