Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ли ЮЭ. Epoch Times

Китай одобри ареста на пекински правозащитен адвокат

След февруарския призив за „жасминова революция”, китайските власти ожесточиха репресиите срещу дисидентите. В средата на април, пекинската правозащитна адвокатка Ни Юйлан се превърна в първият правозащитник, задържан официално за „създаване на напрежение”.

Прокуратурата на район Сичен в Пекин одобри ареста на Ни Юйлан. До момента семейството й не е получило официално уведомление за ареста.

На 11 февруари Ни Юйлан бе посетена от американския посланик в Китай Джон Хънтсман. Снимка: epochtimes.com

Когато полицията отвеждала Ни Юйлан в центъра за задържане, от рязкото спиране, инвалидната й количка се обърнала, от силния удар здравият й крак бил сериозно наранен.

Семейството й и до сега не може да се срещне с нея. Роднините й разказват, че преди няколко дни е била посетена от адвоката си, тя била с напълно ясно съзнание, но заради контузията на краката, здравето й не било добро. Адвокатът заявил, че здравословното й състояние силно се е влошило и Ни Юйлан се нуждае от медицинска грижа, като е изразил надежда, че такава ще бъде осигурена.

На 9 май служители от хотел Юйсингон и полицията с помощта на видеокамери открили дъщерята на Ни Юйлан и я накарали да събере вещите на родителите си от хотела, в който били отседнали, заради принудителното изселване от дома им. Момичето отвърнало, че не желае да се намесва, защото не знае какви вещи имат родителите й в стаята и дали няма настанени непознати хора в нея.

Дун Дзицин, съпругът на Юйлан, също бил арестуван, в настоящият момент за него няма никаква допълнителна информация. Момичето е силно разтревожено за родителите си.
Роднините на Юйлан, разказаха пред кореспондент на Epoch Times, че дъщеря й се обръщала за помощ към психиатър, тя е силно депресирана, тъй като не знае какви ще са следващите действия на властите, които се намесват в нормалният и спокоен живот на семейството й.

51 годишната правозащитна адвокатка Ни Юйлан, в продължение на 18 години е работила като юрист. На 27 април 2002 година тя била арестувана от полицията докато заснемала принудително изселване. В полицейския отдел на район Сичен в Пекин, тя била така жестоко пребита, че останала инвалид. Тогава била задържана за 75 дена.

През 2008 година тя била осъдена на две години затвор за нарушаване работата на административните органи, докато се опитвала да се пребори с разрушаването на дома си.

На 14 април 2010 година била освободена. Тъй като била принудително изселена от дома си, тя трябвало да се скита по улиците със семейството си. Два месеца по-късно, полицията на западния район в Пекин била принудена да вземе мерки, така те били временно настанени в Royal Palace Hotel.

От 20 април 2010 година, в стаята й често било спирано осветлението и водата. Г-жа Ни е принудена постоянно да се бори за правата си, нарушавани от китайското правителство.

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!