Следвайте "Буднаера" в Телеграм

ChinaForbiddenNews

"Злодейни" храни

Наскоро случаите с китайски "злодейни" храни се излагат в големите медии. Според проучване на експерти, на повърхността китайските власти се ангажират с решаването на проблема, но под това прозира борбата за политическа власт.

От известните отровни соеви кълнове, олио, свинско, пилешко-превръщащо се в телешко, до най-новите "гърмящи" дини, "контрацептивни" краставици и злоупотреби с добавки, наскоро бяха изложени огромно количество "злодейни" храни. На 19 май дори известната "печена пекинска патица" влезе в списъка.

Честото излагане на проблемни храни е шок за обществото, но в същото време много смятат, че китайските медии са придобили известна свобода да съобщават относно проблемите с безопасността на храната.

Джан Йонг, директор на Службата по безопасност на храните, даде наскоро висока оценка на медиите за важната роля, която играят в мониторинга за безопасността на храните. Изявленията му бяха изтълкувани като подкрепа от страна на китайските власти.

Уу Фан, главен редактор на China Affairs: "Властите показват внимание към храната на хората. Хората се ядосват, когато ги мамят. Сега гневът е достигнал върха си. Ако този гняв продължава, ще дестабилизира управляващата власт. Така, че те трябва да излязат с фасада, която да успокои хората."

Коментаторът Лин Баохуа смята, че излагането на проблеми с безопасността на храните от страна на медиите е пряко свързано с политическата среда. Например, малко или никакви проблеми за безопасността на храните бяха съобщавани по време на Олимпийските игри в Пекин, за да се избегне увреждане на международния имидж на Китай.

Лин: "Когато отрицателни неща се появяват твърде често, Централният отдел за пропаганда се включва. Твърде много такива неща ще се отразят на имиджа на режима и чужденци няма да ядат храната ни. В крайна сметка, те ще наложат по-строг контрол."

Наскоро на Чонгчинг бе нанесен тежък удар след като официални акции и действия бяха докладвани в медиите за "злодейни" храни и тяхната опасност.

Лин смята, че сегашните партийни лидери искат да спечелят популярност чрез решаване на въпроса с храните. Медиите също следват този пример. Всичко е борба за власт. Няма действителна грижа за безопасността на хората.

Лин: "Сега на повърхността търсят няколко изкупителни жертви за период от време. Сегашната система е корумпирана и е под контрола на привилегированите. Тя създава само несигурност за хората. Маменето на хората и високата популярност не могат да решат истинските проблеми."

В края на април, Evening News в Чонгчинг съобщи: "Полицията е открила, че истински див пипер се смесва с нискокачествен, като 5,8 тона са задържани."

В началото на май, Chongqing Times съобщи: "Беше открит нелицензиран подземен завод, където свински крачета се мариноват в канцерогени, като водороден прекис и нитрити."

ZhongxinNet съобщи, че служители в Чонгчинг са иззели близо хиляда пилета, хранени с баритов прах преди продажбата (за по-високо тегло).

Освен това на 9 май, People's Daily, официалният вестник на Централния комитет на ККП, публикува статия, разкриваща, че в Китай хората поемат над 90 вида добавки дневно.

Разтръбено бе по медиите, че премиерът Уен Джиабао изглежда некомпетентен. Устното порицание на Уен не помага в проблемите с безопасността на храните. И положението става все по-тревожно.

Уу Фан смята, че тази свобода за отразяване на проблемите с безопасността на храните може да е свързана с политически борби на върха.

Уу Фан: "Отделът по храните към Държавния съвет е под управлението на Уен Джиабао.
Честото излагане на опасни и токсични храни в Чонгчинг е насочено към Уен и Държавния съвет. Това е начин Бo (Шилай) да се издигне и да спечели популярност в ККП. Този метод няма да реши проблема с храните."

Лин смята, че медиите в Китай няма да се радват дълго на тази свобода за отразяване на проблемите с храните.

NTD репортери Chang Chun ,Li Jing и Xiao Yu

Следвайте "Буднаера" в Телеграм

Ако този материал Ви харесва, помогнете ни да го популяризираме. Благодарим Ви!